BiH
83

Poznata imena šest kandidata za predsjednika SDP-a BiH

Klix.ba
Nakon što je Glavni odbor Socijaledemokratske partije BiH, na svojoj posljednjoj sjednici, donio Odluku o održavanju izbora za predsjednika SDP BiH, članovi su imali sedam dana da iskažu namjeru za kandidaturom.

Na jutros održanoj sjednici Centralne izborne komisije SDP BiH konstatovano je da je šest članova SDP-a, na Pravilnikom utvrđeni način, iskazalo namjeru da bude predsjednički kandidat. To su Nermin Nikšić, Jasmin Imamović, Svetozar Pudarić, Emir Đikić, Miro Lazović i Igor Vreta. Od danas teče rok od 15 dana u okviru kojih svi oni koji su iskazali namjeru da steknu status predsjedničkog kandidata treba da sakupe 1.000 potpisa podrške članova.

Nakon toga, CIK SDP će predložiti Glavnom odboru da potvrdi kao predsjedničke kandidate one koji su ispunili sve uslove. Ova sjednica Glavnog odbora će biti održana posljednjeg vikenda augusta i od tada zvanično počinje unutarstranačka predizborna kampanja.

"Izbori za predsjednika SDP-a će se održati 20. septembra i na njima će prvi put u Bosni i Hercegovini u izboru jednog stranačkog lidera učestvovati svi članovi partije", rekao je Saša Magazinović, predsjednik Centralne izborne komisije SDP BiH.