BiH
0

Bernadić: Važno je prekinuti ovaj začarani krug mržnje u BiH

FENA
Mario Bernadić (Foto: Arhiv)
Mario Bernadić (Foto: Arhiv)
Program pod nazivom "Evropska radionica o suočavanju s prošlošću opterećenom nasiljem u BiH – Doprinos dijalogu, kulturi slušanja i solidarnosti" počela je danas u Sarajevu.

Stručni saradnik u Međureligijskom vijeću (MRV) BiH, uime Islamske zajednice u BiH, Emir Kovačević je kazao da će sa predstavnicima crkava, vjerskih zajednica u BiH, te sa prijateljima iz Evrope i regiona, učesnicima programa, zajedno obići mjesta stradanja civilnih žrtava rata u BiH, Bošnjaka, Srba, Hrvata, Jevreja.

"Na taj način želimo da pokažemo naše suosjećanje i empatiju, te solidarnost prema porodicama preživjelih žrtava rata, a cilj nam je da ovom radionicom ukažemo i na problem u našem društvu, a to je da je položaj preživjelih žrtava rata jako težak i na ovaj način mi želimo dati svoj doprinos da se njihov položaj poboljša", kazao je Kovačević.

Ovom prigodom će 40 učesnika programa, koji dolaze iz BiH, regiona i evropskih zemalja obići mjesta stradanja Bošnjaka – Tomašica kod Prijedora, Srba – Prebilovci kod Čapljine, Hrvata – Uzdol kod Prozora i Jevreja u Gradini Donjoj.

Profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu i član MRV-a dr. Mario Bernadić je u izjavi za medije kazao da je mladim ljudima lakše govoriti jer su još uvijek u stanju da nešto novo nauče i shvate, „ali je važno i prekinuti ovaj začarani krug mržnje koji već dugo egzistira u BiH“.

"Svako ima priliku i razlog da se nekom sveti zbog nečega, a svaka nova osveta je razlog neke buduće osvete, stoga je potrebno raditi s mladima, progresivni su, liberalni, imaju otvorene ideje, ali se u nekom životnom dobu vrate svojim korijenima, ali ne nažalost samo onim dobrim korijenima, nego i onim lošim – istakao je Bernadić.

Stoga, dodao je on, potrebno je učiti kako bi se sticala jedna kultura nenasilja, kultura praštanja, kao i kultura poštivanja i suosjećanja prema žrtvama, jer „svaki čovjek koji je ubijen ili ranjen u ratu on je prije svega čovjek, te njegovu bol moramo osjećati kao vlastitu“.

"To je onaj pomak koji je potreban ne samo nama u BiH nego i svijetu jer se nova neprijateljstva stalno generiraju u svijetu, u Ukrajini, na Bliskom istoku, ti novi sukobi otvaraju nove rane, te se mi svi trebamo boriti protiv takvih agresivnih raspoloženja i težiti kulturi suživota i u BiH i u svijetu", kazao je Bernadić.

Program "Evopska radionica o suočavanju s prošlošću opterećenom nasiljem u BiH – Doprinos dijalogu, kulturi slušanja i solidarnosti“ završava 23. septembra panel diskusijom pod nazivom "Uloga crkava i vjerskih zajednica u procesu ozdravljenja i pomirenja“.

Organizator program je Međureligijsko vijeće BiH u saradnji s Maximillian Kolbe Fondacijom i Renovabisom.