Na meti vandala
46

Sarajevo: Nepoznate osobe provalile u salu pravoslavnog groblja na Vrelu Bosne

B. R.
Foto: Međureligijsko vijeće BiH
Foto: Međureligijsko vijeće BiH
Grobljanska sala starog pravoslavnog groblja na Vrelu Bosne kod Ilidže bila je ponovo na meti vandala. Nepoznate osobe izvršile su provalu u ovaj prostor, saopćeno je iz Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine kojem je ovaj slučaj danas prijavljen.

Kako su naveli, groblje se nalazi u blizini hrama Svetog Save kome groblje i pripada. Pozivajuči se na informacije Srpske pravoslavne crkvene opštine Blažuj, ovo je treći prijavljeni napad u posljednjih sedam dana.

Sveštenik Darko Danilović je također podsjetio da su grbolje i hram i ranije često bili na meti vandala. Slučaj je prijavljen Policijskoj upravi Ilidža iz koje je ukazano da je istraga u toku.

Foto: Međureligijsko vijeće BiH
Foto: Međureligijsko vijeće BiH

Ovaj vandalski čin osudili su iz Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine.

"Najoštrije osuđujemo ovaj vandalski čin, izražavajući svoju solidarnost sa pravoslavnom zajednicom u nadi i vjeri da će istraga rezultirati otkrivanjem počinilaca ovog napada. Svojim djelovanjem uvijek ćemo pokušati preduprijediti i koliko mi možemo pokušavati spriječavati napade na vjerske objekte. Zahtijevamo da se počinioci što prije pronađu i u skladu sa zakonima najoštrije kazne. Pozivamo lokalne organe vlasti ali i druge društvene faktore da javno osude ovaj napad kako bismo svi zajedno poručili da napadi na kuće molitve jednom zauvijek prestanu", naveli su.

Foto: Međureligijsko vijeće BiH
Foto: Međureligijsko vijeće BiH

Također su pozvali građane da im prijave ako, kako su istakli, uoče bilo kakav napad na vjerski objekat ili druga mjesta od značaja za vjerske zajednice.