BiH
20

Berjamin Kubat osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva starice u Sarajevu

Piše: M. N.
Kanontalni sud u Sarajevu proglasio je Berjamina Kubata i Sanelu Bešić krivim za krivična djela razbojništvo i razbojništvo sa smrtnom posljedicom. Kubat je osuđen na 20, a Bešić na 16 godina zatvora.

Osuđeni se terete da su 30. 4. i 14. 5. 2014. godine, u Sarajevu po prethodnom dogovoru, kao saizvršioci upotrebom sile i oružja protiv neke osobe oduzeli tuđu pokretninu s ciljem da njenim prisvajanjem pribave sebi protupravnu imovinsku korist, čime su počinili krivično djelo razbojništvo, na štetu starca S. G.

Oni su upotrebom sile protiv neke osobe oduzeli tuđu pokretninu s ciljem da njenim prisvajanjem pribave sebi protupravnu imovinsku korist, a pri počinjenju krivičnog djela osoba je usmrćena, čime su počinili krivično djelo razbojništvo na štetu starice N. A., saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva KS-a.

U presudi se navodi da su njih dvoje 30. aprila, 45 minuta nakon ponoći, ušli u stan starca S. G., vezali ga te udarili i staklenom flašom u glavu. Potom su u stanu izvršili premetačinu, te otuđili 700 KM i dva mobilna telefona.

Nadalje, navodi se da su 14. maja 2014. godine počinili razbojništvo sa smrtnom posljedicom nad staricom N. A. (Nasihom Aljiljaj) sa namjerom da pribave protivpravnu imovinsku korist. Starici su upali u stan, te je vezali i tukli kako bi im otkrila gdje se nalazi novac. Na kraju se starica ugušila od davljenja i marame kojom su joj vezali nos i usta. Osuđeni su pri ovom razbojništvu iz stana odnijeli 220 KM, dezodorans, parfem, te nakit.

Berjamin Kubat je poznat policiji od ranije i iza sebe ima niz presuda od maloljetničkih dana.