{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Beogradu nije važan Sandžak koliko mu je važno Sarajevo"

F
17.10.2011. u 15:40
0
51
"Beogradu nije važan Sandžak koliko mu je važno Sarajevo"
0
"Beogradu nije važan Sandžak koliko mu je važno Sarajevo"
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini smatra da obznanjivanje činjenice da se vode razgovori o povratu duhovnog jedinstva Islamske zajednice Srbije - Sandžaka, na vidjelo je izbacilo veliku nervozu kod medijskih i obavještajnih krugova u Beogradu i njihovih ekspozitura po Bosni i Hercegovini.
"Proteklih dana javnost u Bosni i Hercegovini i regionu bila je svjedokom ispredanja raznovrsnih spekulacija te izmišljanja nevjerovatnih scenarija od beogradskih medija vezano za proces koji vode čelni ljudi islamskih zajednica u Bosni i Hercegovini i Republici Turskoj, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić i turski reis šejh Mehmed Gormez, oko vraćanja duhovnog i institucionalnog jedinstva i slobode Islamske zajednice u Srbiji - Sandžaku", stoji u saopćenju.

Mišljenja su da mnogi mediji u našoj domovini već odavno samo "prepisuju" ono što se u Beogradu "kuha", Rijaset Islamske zajednice u BiH želi podsjetiti sve muslimane na važnost duhovnog jedinstva, institucionalne slobode i autonomije Islamske zajednice u Srbiji-Sandžaku, čemu su naročito u posljednje vrijeme posvećeni reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić i šejh Mehmed Gormez.

"Uloga Islamske zajednice Turske sa šejhom Mehmedom Gormezom na čelu je vrlo značajna i konstruktivna, a o detaljima muslimani Bošnjaci, Albanci, Romi i svi ostali će biti na vrijeme upoznati", saopćeno je.

Međutim, obznanjivanje činjenice da se vode razgovori o povratu duhovnog jedinstva Islamske zajednice na vidjelo je izbacilo veliku nervozu kod medijskih i obavještajnih krugova u Beogradu i njihovih ekspozitura po Bosni i Hercegovini, što pokazuje duboku involviranost obavještajnih prstiju u dirigirano raslojavanje i osmišljavanje razdora unutar Islamske zajednice u Srbiji pa i šire.

U Rijasetu IZ-a smatraju da se na ovaj način smišljeno pokušava izazvati raskol, zabuna, smutnja, dezorijentiranost i poljuljati povjerenje u Islamsku zajednicu i njene predstavnike u ovom važnom trenutku za duhovno jedinstvo muslimana na ovim prostorima.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini svjesna je svoje povijesne odgovornosti prema učenju islama, islamskim institucijama, muslimanima i državi Bosni i Hercegovini i u ovim procesima s punom sviješću ispunjava svoju misiju u interesu islama i svih muslimana.

Rijaset IZ-a je mišljenja da pokazana medijska i obavještajna nervoza dodatno potvrđuje ranije iznesene stavove Rijaseta Islamske zajednice, da Beogradu nije važan Sandžak koliko mu je važno Sarajevo, nije mu važno ko će biti glavni muftija u Sandžaku, nego mu je važnije da ima svog reisu-l-ulemu u Sarajevu, koji će, u najmanju ruku, ometati muslimane Bošnjake u njihovom nastojanju da žive slobodno i ponosno u svojoj vjeri i domovini.

Na kraju je rečeno da "sve ovo govori da je namjera Beograda bila da ovlada Islamskom zajednicom, ne u Sandžaku i Srbiji, već u Sarajevu i u BiH i u tu svrhu su upregnuti mnogi lokalni i regionalni resursi", kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: