{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beograd: Reagiranja na ukidanje presude za zločin na Ovčari

F
14.12.2006. u 21:05
0
0
Beograd: Reagiranja na ukidanje presude za zločin na Ovčari
0
Beograd: Reagiranja na ukidanje presude za zločin na Ovčari
Odluka Vrhovnog suda Srbije kojom su ukinute presude Specijalnog suda za ratne zločine beogradskog Okružnog suda za ubojstva više od 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru "Ovčara" kod Vukovara 1991. godine izazvala je za sada negativne reakcije.
Glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da su u Tužiteljstvu "neugodno" iznenađeni odlukom Vrhovnog suda o ukidanju presude i vraćanju na početak suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari. U izjavi za javnost on je dodao da će Tužiteljstvo učiniti sve da se zadovolji pravda za žrtve i počinitelji zločina osude.

"Kao Tužiteljstvo za ratne zločine učinit ćemo sve u procesno-pravnom smislu da istina o onome što se dogodilo na Ovčari dobije epilog i u sudskoj odluci i da se zadovolji pravda za žrtve. Tamo je pobijeno više od 200 ljudi i netko mora za to odgovarati i mislimo da imamo ljude koji su za to odgovorni. Učinit ćemo sve da oni budu osuđeni", izjavio je Vekarić.

Ravnateljica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, koja je pratila suđenje u slučaju "Ovčara" kao zastupnica obitelji ubijenih, izjavila je novinarima da ne vidi kakvim se pravnim razlozima rukovodio Vrhovni sud donoseći odluku o ukidanju prvostupanjske presude.

"Suđenje za ratni zločin protiv hrvatskih zarobljenika vođeno je na profesionalan način", izjavila je Kandić i pitala zašto je Vrhovni sud tako dugo čekao da priopći svoj stav s obzirom na to da je od izricanja prvostupanjske presude prošla godina dana.

Ona je također istaknula da je predsjedajući sudskog vijeća Specijalnog suda za ratne zločine, sudac Vesko Krstajić tijekom suđenja uspijevao brinuti se podjednako o pravima optuženih i o interesu pravde i sukladno tome voditi postupak.

"Prvi put u povijesti srbijanskog pravosuđa jedan je sudac dobio priznanje obitelji oštećenih da je vodio računa o dostojanstvu žrtava i dopustio sva pitanja koja mogu pomoći u identifikaciji ostalih mogućih masovnih lokacija, a nikada nije bilo primjedbi ni na prava optuženih", rekla je Nataša Kandić.

Podsjetila je da je Vrhovni sud Srbije ranije ukinuo i presudu za otmicu i likvidaciju 16 muslimana u Sjeverinu, kao i za ubojstvo 19 albanskih civila na Kosovu tijekom NATO-bombardiranja.

U Specijalnom sudu za ratne zločine Okružnog suda nisu komentirali odluku Vrhovnog suda jer čekaju da dobiju službeni tekst sudske odluke.

Vrhovni sud Srbije ukinuo je u cijelosti presudu Specijalnog suda za ratne zločine beogradskog Okružnog suda za ubojstva više od 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru "Ovčara" 1991. godine. Vrhovni sud je u četvrtak priopćio da su uvažene žalbe branitelja nekih optuženika kao i tužitelja i vratio predmet na ponovno suđenje prvostupanjskom sudu.

Prema tom priopćenju ukidaju se dijelovi presude kojima se neki od optuženih proglašavaju krivima, ali i dio po kojim su neki optuženici oslobođeni krivnje. Tužiteljstvo se žalilo na oslobađajuće presude dvojici optuženika jer je ono na suđenju tražilo najvišu zatvorsku kaznu za sve optužene.

Vrhovni sud je odluku objasnio navodnim povredama Kaznenog zakonika ne iznoseći detalje.

Specijalni sud za ratne zločine osudio je prošle godine 14-storicu optuženih a oslobodio dvojicu. Osam okrivljenika osuđeno je na po 20 godina zatvora, trojica na po 15, jedina žena među optuženima na devet, a jedan na pet godina zatvora jer je sud utvrdio da su krivi za ubojstva i mučenja hrvatskih zarobljenika u Vukovaru 1991. godine. To je bila prva presuda za ratne zločine pred beogradskim sudom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: