{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Belkić: Izjašnjavanju o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti je samo donijelo probleme

11.4.2013. u 18:30
53
8
Belkić: Izjašnjavanju o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti je samo donijelo probleme
53
Belkić: Izjašnjavanju o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti je samo donijelo probleme
Beriz Belkić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Oni koji su donijeli Zakon o popisu stanovništva ovakav kakav je, su i odgovorni za njegovu provedbu, kao i za posljedice koje će on proizvesti, rekao je Beriz Belkić, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH.
Insistiranje na izjašnjavanju o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti su samo donijeli probleme, a BiH nije bila obavezna da takvo šta traži od svojih građana.

"SBiH je glasala protiv Zakona o popisu koji u sebi sadrži izjašnjavanje o nacionalnoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti. Tada smo upozoravali da nam ti elementi nisu nužni i da nam ih ne traži EUROSTAT, da nisu nužni za kreiranje važnih politika u državi te da nam je najvažnije da znamo koliko je radno sposobnih, kakva je obrazovna struktura... Govorili smo da će insistiranje na takvom izjašnjavanju dovesti do konfuzije i zloupotreba, što se i desilo i što je sada valjda jasno svima. Nama je i tada bilo jasno da vlast iz RS-a praktično neće državni popis, pokušali su čak obaviti i entitetski popis. Sada traže da popisna područja ne prelaze entitetsku liniju ne bi li je pretvorili u granicu. Njih ne interesiraju podaci od općeg značaja", smatra Belkić.

Njegov stranački kolega Gradimir Gojer pak tvrdi da "grupa neodgovornih trećerazrednih službenika međunarodne zajednice" podržava nacionaliste u BiH u njihovoj namjeri da se narod ponovo svrstava.

"Vrlo malo ljudi danas govori o tome kako grupa tih stranaca radi na tome da se uvede bošnjački jezik u popis. To je nova zabuna koja se narodu nameće. U dosadašnjem probnom popisu veliki dio Bosanaca i Hercegovaca je kazao da piše i govori bosanskim jezikom. S druge strane ti isti insistiraju na takozvanom entitetskom državljanstvu. Kakvo je to državljanstvo? Zar nismo svi građani BiH?", kaže Gojer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: