{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Belkić: Izjašnjavanju o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti je samo donijelo probleme

11.4.2013. u 18:30
53
8
Belkić: Izjašnjavanju o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti je samo donijelo probleme
53
Belkić: Izjašnjavanju o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti je samo donijelo probleme
Beriz Belkić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Oni koji su donijeli Zakon o popisu stanovništva ovakav kakav je, su i odgovorni za njegovu provedbu, kao i za posljedice koje će on proizvesti, rekao je Beriz Belkić, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH.
Insistiranje na izjašnjavanju o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti su samo donijeli probleme, a BiH nije bila obavezna da takvo šta traži od svojih građana.

"SBiH je glasala protiv Zakona o popisu koji u sebi sadrži izjašnjavanje o nacionalnoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti. Tada smo upozoravali da nam ti elementi nisu nužni i da nam ih ne traži EUROSTAT, da nisu nužni za kreiranje važnih politika u državi te da nam je najvažnije da znamo koliko je radno sposobnih, kakva je obrazovna struktura... Govorili smo da će insistiranje na takvom izjašnjavanju dovesti do konfuzije i zloupotreba, što se i desilo i što je sada valjda jasno svima. Nama je i tada bilo jasno da vlast iz RS-a praktično neće državni popis, pokušali su čak obaviti i entitetski popis. Sada traže da popisna područja ne prelaze entitetsku liniju ne bi li je pretvorili u granicu. Njih ne interesiraju podaci od općeg značaja", smatra Belkić.

Njegov stranački kolega Gradimir Gojer pak tvrdi da "grupa neodgovornih trećerazrednih službenika međunarodne zajednice" podržava nacionaliste u BiH u njihovoj namjeri da se narod ponovo svrstava.

"Vrlo malo ljudi danas govori o tome kako grupa tih stranaca radi na tome da se uvede bošnjački jezik u popis. To je nova zabuna koja se narodu nameće. U dosadašnjem probnom popisu veliki dio Bosanaca i Hercegovaca je kazao da piše i govori bosanskim jezikom. S druge strane ti isti insistiraju na takozvanom entitetskom državljanstvu. Kakvo je to državljanstvo? Zar nismo svi građani BiH?", kaže Gojer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: