Samit u Kopenhagenu
0

Behmen: Sarajevo se razvija u evropsku metropolu

FENA
Pred vratima Evrope - Sarajevo, kao glavni grad zemlje u tranziciji, razvija se u evropsku metropolu koja svojim građanima nudi sve bolji kvalitet življenja, čuvajući pri tome međukulturni i olimpijski identitet, kazao je u Kopenhagenu gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, koji prisustvuje dvodnevnom Petom evropskom samitu regija i gradova.

Behmen se kao jedini gradonačelnik s teritorije bivše Jugoslavije obratio učesnicima naglašavajući da su uvjeti tranzicije i globalizacije utjecali na sve aspekte života stanovnika Sarajeva, ali da Sarajevo ima dobre preduvjete za bolji budući razvoj.

U obraćanju Behmen je ukazao i na projekt "Sarajevo most kultura Evrope", koji će osigurati regionalnu i transgraničnu povezanost različitih kultura u centralnoistočnoj i jugoistočnoj Evropi i na Mediteranu.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso u govoru je naglasio da evropski gradovi zahvaljujući kvaliteti života njihovih građana predstavljaju odlične primjere za ostale dijelove svijeta.

"Evropski gradovi imaju ključnu ulogu u realizaciji strategije Evropa 2020. u oblasti zapošljavanja, istraživačkog rada, nauke i socijalne inkluzije", poručio je Barroso.

Ovogodišnji samit okupio je više od 300 gradonačelnika i predsjednika regija, arhitekata i eksperata iz oblasti urbanog razvoja koji su razmijenili svoja iskustva o temi "Evropska urbana struktura u 21. stoljeću".