Kultura
0

U Sarajevu susret predstavnika evropskih prijestolnica kulture

FENA
Sa otvaranja Sarajevske zime (Foto: Sarajevo-x.com)
Sa otvaranja Sarajevske zime (Foto: Sarajevo-x.com)
U okviru XVIII Međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" organiziran je dvodnevni susret predstavnika gradova evropskih prijestolnica kulture, titule za koju se za 2014. godinu kandidiralo i Sarajevo.

Predstavnike gradova danas je ugostio i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen koji im je uz dobrodošlicu naglasio važnost projekta ''Sarajevo 2014.'' i saradnje s 35 gradova koji su podržali kandidaturu Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture.

Kako je u izjavi za novinare danas kazala Silvana Accossato, načelnica grada Collegno u Italiji, ovaj grad snažno podržava sarajevsku kandidaturu za kulturnu prijestolnicu 2014. godine.

"Collegno je prijatelj Sarajeva i zato smo podržali njegovu kandidaturu, a posebno se nadamo kulturnoj razmjeni umjetnika i performansa dva grada", dodala je i naglasila da grad na čijem je čelu može pomoći Sarajevu i razmijeniti iskustva jer taj grad organizira brojne kulturne događaje.

Ona je istaknula da je osnovna tema današnjeg susreta bila razgovor o zajedničkim projektima i iskustvima koje je moguće razmijeniti, a posebno jer će se Torino, koji se nalazi u blizini Collegna, kandidirati za evropsku prijestolnicu kulture 2019. godine.

Direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić kazao je da su ovi susreti upriličeni kako bi se razgovaralo s predstavnicima gradova koji su bili i koji će biti evropske kulturne prijestolnice kao što je to Graz te povezati ta iskustva sa Sarajevom kao kandidatu kojeg je nominirao Evropski parlament.

Osim danas prisutnih predstavika svoje poruke podrške uputili su i gradonačelnici Kopenhagena, Atine, Dubrovnika, Podgorice, Maribora, Venecije, Barselone i drugih gradova.