BiH
0

Beharić: Licemjerno je ne izaći na proteste, a biti ljut na vlast

FENA
Fotografija sa protesta studenata u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fotografija sa protesta studenata u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Više od 8.000 potpisa prikupljenih online peticijom za uključenje BiH u Erasmus+ program koju je organizirala nevladina organizacija Demokratski omladinski pokret (DOP) uručeno je Vijeću ministara BiH.

"Potpise smo također poslali poštom i Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a", kazao je Agenciji Fena predsjednik DOP-a Ernad Deni Čomaga.

Navodi da potpisnici od vlasti traže da se pozabave problemom vezanim za Erasmus+ program te da ga u konačnici riješe.

"Ukoliko vlasti ne budu reagovale, obratiti ćemo se OHR-u te od njih zahtijevati da iskoristi svoje Bonske ovlasti. Ovo je prvi put da su svi studenti iz BiH ujedinjeni u ostvarivanju svog cilja", dodao je.

Za sutra u 11 sati najavljeni su mirni protesti studenata u Sarajevu, Banjoj Luci, Bihaću, Tuzli i Mostaru.

Organizator protesta je neformalna grupa (R)EVOLUCIJA+ koja kaže da je nesudjelovanje BiH u programu Erasmus + "kap koja je prelila čašu".

Jedan od organizatora protesta Samir Beharić pozvao je studente i građane da naprave kreativne transparente te dodao da sutra imaju priliku da od vlasti zatraže svoja prava.

"Ne izaći na proteste u subotu, već ostati kući i igrati stonog tenisa ili piti kafu predstavlja stavljanje omče sebi oko vrata. Vrlo je licemjerno ne izaći na proteste, a biti ljut na vlast", naglasio je Beharić.