BiH
815

Studenti podižu (R)evoluciju+ zbog odbijanja učešća u Erasmusu

Klix.ba
Fotografija sa protesta studenata u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fotografija sa protesta studenata u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Demokratski omladinski pokret pozvao je studente da 21. decembra izađu na ulice i iskažu svoj bunt zbog toga što Bosna i Hercegovina neće učestvovati u Programu Erasmus+.

Studenti su istakli da oštro osuđuju neangažovanost bh. političara zbog kojih BiH neće učestvovati u Programu Erasmus+, a čime je uskraćena prilika mladima u cijeloj BiH da učestvuju i budu dio najvećeg edukativnog programa Evropske unije za čije svrhe izdvojeno blizu 14,7 milijardi eura.

"Ovaj program je jedinstvena prilika da mladi ljudi iz cijele BiH putuju i educiraju se širom Evrope te tako steknu znanja i vještine koje će im biti od velikog značaja u pogledu profesionalne orijentacije i pronalaska posla u BiH. Ovakav pristup još jednom pokazuje nezainteresiranost aktuelne vlasti za pitanja mladih i probleme mladih u cijeloj Bosni i Hercegovini", navedeno je u saopćenju.

Podsjetimo, da bi BiH učestvovala u Programu Erasmus+ bila je potrebna saglasnost svih 13 nadležnih ministarstava obrazovanja u BiH. Međutim, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nije dalo saglasnost za učešće BiH u ovom značajnom obrazovnom programu.

Studenti su zbog toga pokrenuli online peticiju tražeći da se omogući da BiH učestvuje u projektu, a namjeravaju je proslijediti Vijeću ministara BiH i Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a.

"Petciju ćemo naknadno poslati i OHR-u čije ćemo zvaničnike pozvati da hitno riješe ovo krucijalno pitanje za budućnost mladih u BiH", istakli su studenti.

"Ukoliko naša nastojanja i rad ne budu urodili plodom, pozivamo mlade ljude širom BiH da se pridruže grupi studenata koji će 21. decembra u 11:00 sati organizirati demonstracije pod nazivom (R)evolucija+ u svim većim gradovima Bosne i Hercegovine, ali isto tako da se sami organiziraju kako bi stvorili pritisak na aktuelnu vlast i tražili bolje uslove obrazovanja i priključenje BiH Programu Erasmus+", navedeno je u saopćenju.