Prvih 100 dana
0

Bećirović zadovoljan radom Predstavničkog doma

SRNA
Denis Bećirović
Denis Bećirović
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović smatra da rezultati postignuti u prvih 100 dana rada ovog doma, čak i u uslovima nepostojanja parlamentarne većine, pokazuju da ovaj saziv parlamenta BiH shvata važnost izgradnje funkcionalnih snažnih i efikasnih državnih institucija.

"Štaviše, na djelu je već pokazao da je spreman da radi mnogo intenzivnije nego u ranijim mandatnim periodima kako bi odgovorio izazovima koji su pred svima nama", navodi se u saopštenju iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Bećirović podsjeća da je od konstituisanja 20. maja do danas Predstavnički dom parlamenta BiH održao osam redovnih sjednica, na kojima su razmotrene 233 tačke dnevnog reda, usvojeno 15 zakona u prvom čitanju te 13 zakona u drugom čitanju, čime je za njih zakonodavna procedura u ovom domu okončana.

Od konstituisanja do danas Predstavnički dom je ratifikovao 59 međunarodnih sporazuma, prihvatio 83 izvještaja, te obavio 11 imenovanja.

Bećirević ističe da će na unutrašnjem planu poslanici morati da se snažnije uhvate u koštac s brojnim problemima koji predstavljaju branu svekolikom prosperitetu građana i naroda BiH i rastu njihovog standarda. 

"U zajedničkom je interesu da se u BiH stvori bolji ambijent, da se zakonodavni rad učini kvalitetnijim i intenzivnijim, ali i da se deblokiraju procesi jedinstvenog strateškog planiranja i ispunjenja već sačinjenih ostvarivih razvojnih projekata i planova", napominje Bećirović. 

On je dodao da čak i najmanje pomake treba praviti kroz konstruktivan dijalog, konsenzus, međusobno uvažavanje i poštovanje te da Predstavnički dom i Parlamentarna skupština BiH u cjelini, uprkos svim problemima, pokazuju da mogu biti i kretori i glavni nosioci pozitivnih procesa.