BiH
0

Bećirović: Neće kasniti imenovanje mandatara VM-a

FENA
Denis Bećirović
Denis Bećirović
Iz kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića saopćeno je u nedjelju da je isključena mogućnost da zbog Predstavničkog doma kasni imenovanje novog Vijeća ministara BiH.

U saopćenju koje prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH navodi se da je ovaj saziv odlučio da promijeni praksu prethodnog mandatnog perioda (2006.-2010.) u kojem tokom augusta nisu održavane sjednice Predstavničkog doma, pa je naredna, 8. sjednica PSBiH zakazana za 25. august.

"Prije te sjednice, zasjedat će veći broj komisija Predstavničkog doma", navodi se.

U utvrđenom kalendaru rada za august ostavljen je prostor i za hitno sazivanje sjednica Predstavničkog doma. Treba reći da će sjednica Predstavničkog doma biti hitno sazvana i ako Predsjedništvo BiH dostavi prijedlog za potvrđivanje mandatara Vijeća ministara.

"Na taj način, isključena je mogućnost da zbog Predstavničkog doma kasni imenovanje novog Vijeća ministara BiH", ističe se.

U saopćenju iz kabineta Bećirovića podsjeća se da je intenzivnim radom, nakon što je konstituiran 20. maja ove godine, Predstavnički dom PSBiH uspio uspostaviti normalan ritam aktivnosti i razmotriti sve zakonske tekstove koji su mjesecima čekali da se pojave u parlamentarnoj proceduri.

Do 28. jula, na sedam održanih sjednica Doma, u drugom čitanju usvojeno je 13 zakona čime je za njih u Predstavničkom domu okončana zakonodavna procedura. U istom periodu, u prvom čitanju usvojeno je 14 zakona, ratificirana su 42 međunarodna sporazuma, prihvaćeno 78 izvještaja, te obavljeno 11 imenovanja.

"Na osnovu ovakvih pokazatelja, može se reći da je ovo najbolji start Predstavničkog doma u historiji Parlamentarne skupštine BiH", navodi se u saopćenju iz kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića koje prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.