Zaokruživanje državne vlasti
0

Bećirović razgovarao sa šeficom Misije Vijeća Evrope u BiH

FENA
Denis Bećirović (Foto: Fotoservis)
Denis Bećirović (Foto: Fotoservis)
Konstituiranje Predstavničkog doma PSBiH veoma je važan korak ka punom zaokruživanju državne vlasti, a treba se nadati da će njegov budući rad obilježiti atmosfera demokratskog dijaloga i međusobnog uvažavanja istaknuto je prilikom današnjeg sastanka predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Bećirovića i šefa Misije Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey-Gopaul.

Tokom susreta, Bećirović je podsjetio da danas ističe rok za formiranje poslaničkih klubova.

  • U procesu formiranja komisija ići ćemo nešto brže od propisanih rokova, konstituiranjem Doma pokrenut je postupak imenovanja članova Vijeća ministara i procesi su krenuli u pozitivnom smjeru. Ohrabren takvom situacijom, želim pozvati političke stranke da njihovi predstavnici budu više državnici a manje politikanti i da svu energiju usmjerimo u pravcu postizanja dva cilja oko kojih smo postigli puni konsenzus - članstvu u Evropskoj uniji i asocijaciji NATO, kazao je Bećirović.

Dodao je da, "bez obzira na sve naše političke razlike, to je u interesu svih građana i naroda BiH, neovisno da li oni žive u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli ili drugdje te da pri tome moramo biti svjesni da se kriteriji za pristup neće mijenjati radi BiH nego se mi moramo prilagođavati evropskim i NATO standardima i pri tome jedinstveno nastupati".

Po riječima Hennessey-Gopaul, dok god vlasti BiH rade u atmosferi međusobnog povjerenja i uvažavanja imat će punu podršku Vijeća Evrope. Pri tome je naglasila da je ohrabrena novom atmosferom i pokrenutim procesima, ali i da je u narednim mjesecima vrlo bitno činiti konkretne reformske korake koji ne znače samo provođenje odluke "Sejdić-Finci" nego šire ustavne i druge promjene koje će onemogućiti da se već sutra pred evropskim sudovima pojave neki drugi slučajevi i problemi.

Neizostavna tema razgovora bilo je i formiranje Stalne delegacije PSBiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Bećirović je ponovio da će rukovodstvo Predstavničkog doma učiniti sve kako bi Delegacija bila kompletirana što prije i kako bi BiH u punom kapacitetu bila aktivna u tijelima Vijeća Evrope.

Izrazio je nadu da će s konstituiranjem i Doma naroda PSBiH biti stvoreni uslovi za formiranje punog sastava delegacije koju čini pet članova i pet njihovih zamjenika, ali i otvorio mogućnost da se razmisli i o aktiviranju delegacije koju bi činili članovi Predstavničkog doma a da se njena dopuna izvrši neposredno po formiranju državnog Doma naroda.

Također, Bećirević je najavio i da će pismom od Predsjedništva BiH zatražiti da se izvrši popuna više bitnih tijela, komisija i komiteta Vijeća Evrope predstavnicima iz BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.