BiH
18

Bećirović: Današnja sjednica Parlamenta BiH bit će festival primitivizma, uvreda i brojanja krvnih zrnaca

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba
Ubrzo nakon početka sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zastupnik Denis Bećirović tražio je pauzu kako bi se usaglasili stavovi. On je kazao kako ne postoji saglasnost u vezi s Informacijom o objavi rezultata popisa te da će iz tog razloga sjednica ličiti na "festival primitivizma".

Bećirović je tražio da se sazove sastanak užeg i šireg kolegija kako bi se raspravljalo o današnoj tački dnevnog reda kako bi se došlo do usaglašenih stavova.

"Ako se bude na ovakav način vodila sjednica uvjeren sam da će ona bit festival šovinizma, nacionalizma, primitivizma, uvreda i brojanja krvnih zrnaca", rekao je Bećirović te dodao kako niko nije dobio materijale za današnju sjednicu.

Zastupnik Damir Arnaut kazao je kako je prekršen Poslovnik o radu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ako je dnevni red utvrđen prije sjednice, a da ga nije utvrdio prošireni kolegiji.

"Ako ovaj presedan napravimo možemo očekivati od opozicije da se njih šest potpiše i da imamo svaki mjesec hitnu sjednicu o bitnim i nebitnim stvarima. Sazivanje hitnih sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda je skupo. Ja sam za to da imamo redovne sjednice sa više tačaka", poručio je Arnaut.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić replicirao je da nije moguće sazvati sjednicu bez teme te da se "zna šta je zdrava logika".

Zastupnik Damir Bećirović kazao je kako je na samom početku sjednice jasno da čak ne postoji usaglašen stav kolegija u vezi s današnjom sjednicom.

"Ovo što radite nema svrhe. Sazvali ste sjednicu na kojoj nema materijala. Ne postoji ni opravdanost ni hitnost za ovu sjednicu", rekao je Bećirović.

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišta podsjetila je kako je zahtjev Kluba zastupnika SNSD-a potpuno legitiman te da je u skladu s tim i sazvana sjednica. Ona je dodala kako je Kolegij Zastupničkog doma imao različite stavove u vezi s opravdnosti današnje sjednice, ali da je ona ipak sazvana.

"Nismo opterećeni time da raspravljamo o ovakvim stvarima, ali poštujemo Poslovnik kada je u pitanju hitna sjednica", kazala je Krišto.

Podsjećamo, u toku je peta hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je sazvana na zahtjev Kluba zastupnika SNSD-a. Na dnevnom redu nalazi se samo jedna tačka naslovljena kao "Informacija Vijeća ministara BiH o Odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić".

Bosić je ranije izjavio kako ne postoji izvještaj Vijeća ministara BiH, ali da su na sjednici prisutni čelnici Agencije za statistiku BiH koji će informisati parlamentarce u vezi s objavom rezultata popisa. Na sjednici su također prisutni čelnici entitetskih zavoda za statistiku.