Zastupnici pitaju, VM odgovara
4

FOTO / Bašić: Mi smo primjer za izučavanje balkanskog primitivizma

Piše: E. G.
Adnan Bašić (Foto: Klix.ba)
Adnan Bašić (Foto: Klix.ba)
Zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj su zastupnici i delegati imali priliku postavljati pitanja Vijeću ministara, nastavljena je danas, nakon što je 27. februara prekinuta zbog nedostatka kvoruma.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Veći broj pitanja odnosio se na to kakav će položaj BiH imati nakon ulaska Hrvatske u EU kada je u pitanju izvoz bh. proizvoda, na pitanja vezana za institucije kulture, liječenje bh. građana u inozemstvu te brojna druga.

Nermina Zaimović-Uzunović tražila je od Vijeća ministara odgovor na pitanje kada se procjenjuje da može biti završen mehanizam koordinacije kao uvjet za izradu nacionalnog programa integracije BiH u EU. Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda je odgovorio da je Vijeće ministara imalo prijedlog koji je izradio tim za koordinaciju, ali da su ga osporili predstavnici FBiH.

"Bilo je programirano načelo konsenzusa u vertikalnom sistemu koordinacije i to je osporeno, a druga primjedba je bila zahtjev da se iz mehanizma koordinacije isključe predstavnici općina i kantona. Nakon toga je zaključeno da ja trebam organizirati sastanak kojem će prisustvovati entitetski premijeri i cijeli tim za koordinaciju i nadam se da ćemo do 11. aprila izaći iz ovih problema i završiti taj posao", kazao je Bevanda.

Rafinerija ne ugrožava zdravlje stanovnika

Dragutin Rodić je pitao koliko su tačne optužbe o zagađenju koje stvara Rafinerija nafte u Brodu i jesu li gasovi iznad dozvoljenog nivoa. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih osnosa Mirko Šarović je objasnio kako sa nadležnim institucijama u Hrvatskoj ima intenzivnu saradnju vezanu za ovaj problem, kao i resorna ministrica iz Vlade RS Srebrenka Golić.

"Imali smo tokom 2012. i u 2013. godine nekoliko sastanaka i formirali smo radnu grupu koja prati stepen zagađenja zraka na području Slavonskog Broda, a na inicijativu dviju strana u toku je završnica usvajanja teksta sporazuma u zaštiti životne sredine. Posljednji izvještaj o zagađenju zraka ukazuje na to da su svi parametri o zagađenju zraka u granicama dozvoljenog, izuzev sumpor-vodonika, koji se osjeća u zraku, i lebdećih čestica, koje nisu proizvod Rafinerije, već izduvnih gasova iz okolnih kuća. Bitno je napomenuti da su ti parametri povećani, ali da ne ugrožavaju zdravlje stanovnika. Rafinerija također ubrzano vrši svoju modernizaciju, do sada je u to uložila 70 miliona eura, a do 2015. će uložiti dodatnih 50 miliona", kazao je između ostalog ministar Šarović.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Zastupnik Milorad Živković tražio je odgovor na pitanje da li Ministarstvo civilnih poslova i Vijeće ministara imaju alternativno rješenje vezano za Zakon o JMBG, budući da on nije usvojen.

"Danas po planu imamo na dnevnom redu novi stari zakon, koji prema onom raspoloženju sa prošle sjednice i prema stavovima nekih stranaka iz FBiH, moram reći arhaičnih, koji spominju ili govore o politici Otomanskog carstva ili komunističkog vremena, nije realno očekivati da će on danas dobiti podršku. Stoga pitam da li postoji bilo kakvo alternativno rješenje?", pitao je Živković.

Ministar Nović je kazao da sve dotle dok je odlučivala profesija i struka, pitanje rješavanja JBMG-a nije bio problem, ali onog momenta kad se politika umiješala, on je počeo predstavljati veliki problem.

"Sve dok u ovom Parlamentu u opticaju postoji neki od zakona, a pogotovo naš zakon koji je Vijeće ministara utvrdilo, sigurno ne razmišljamo o alternativi", kazao je ministar.

Na ovakav odgovor Živković je konstatirao da se krše prava novorođenčadi i da "niko nema pravo izigravati uvrijeđenu tetku".

"Vijeće ministara mora naći način, ukoliko zakon danas ne bude usvojen, da donese pravilnik ili da uputu svima kako da se izdaju matični brojevi, dok se ovo pitanje ne riješi na drugi način. Nije dovoljno reći da je predložen zakon, nego se mora raditi u ovoj zemlji da se ne krše prava djeteta", prokomentirao je Živković.

"Čudo od ministarstva"

Adnan Bašić je zatražio odgovor na pitanje šta će Ministarstvo civilnih poslova uraditi kako bi se omogućio rad institucijama od kulturnog značaja za državu.

"Mi smo postali primjer na kojem se izučava posljednji ostatak balkanskog primitivizma u civiliziranoj Evropi, kojoj težimo, izvinite, možda su ovo teške riječi, ali svi vrlo dobro znate da je ovo bolna istina", dodao je Bašić.

Odgovarajući na pitanje, ministar Nović je kazao da je njegovo "čudo od ministarstva" ogromno, a bez nadležnosti. Nović je ustvrdio kako njegovo ministarstvo nema nadležnosti te da je ona na nivou entiteta, odnosno kantona.

"Ministarstvo je dobilo više apela i dopisa za rješavanje problema institucija kulture sa sjedištem u Sarajevu. Nažalost, zbog neimanja nadležnosti za rješavanje statusa ovih institucija, više puta smo tražili od KS i Federalnog ministarstva kulture da urade nešto. Ministarstvo već godinama finansira projekte institucija kulture. Nažalost, jedna od institucija kulture (Zemaljski muzej op. a.) je poslala pismeni stav u kojem je rečeno da im ne trebaju sredstva za projekte u oblasti kulture i iznos od 300.000 KM ih ne interesuje. Ako je to zaista tako, ja se pitam kome ne treba toliki novac? Uz to, neke od ovih velikih institucija koje su aplicirale nisu predložile odgovarajuća dokumenta. To je jedan od razloga što menadžmenti moraju shvatiti da moraju promijeniti svoj odnos prema kulturi u cjelini", kazao je Nović uz napomenu da status ovih institucija treba rješiti na nivou FBiH i KS.

Hoće li biti fonda za liječenje?

Na to se Bašić zapitao da li se to BiH odriče svojih sedam institucija kulture te dodao da je odgovor sramotan.

Bilo je i pitanja vezanih za liječenje oboljelih bh. građana, a za koje se često prikuplja novac za odlazak u neku od evropskih klinika kako bi im se spasio život. Mirsad Đugum je od ministra Novića tražio odgovor da li njegovo ministarstvo ima namjeru formirati fond na nivou BiH, koji će služiti za liječenje djece od malignih oboljenja, za koja se zna da se ne mogu liječiti u BiH. Odgovor je bio manje-više isti kao i na prethodno pitanje - "čudo od ministarstva" ponovo nije nadležno, već je to na nivou entiteta i Brčko distrikta. Ministar je precizirao da bi za takav jedan fond bilo potrebno izmijeniti nekoliko zakona na nivou entiteta te da je potrebna prije svega politička volja.

Ovo su bila samo neka od pitanja na današnjoj posebnoj sjednici. Nakon njenog završetka uslijedila je pauza, a potom će Zastupnički dom zasjedati i ponovo razmatrati zakon o JMBG.