Zajednička sjednica
0

Ministri danas odgovaraju na pitanja poslanika i delegata

SRNA
Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta BiH održat će danas u Sarajevu zajedničku sjednicu, na kojoj će članovi Vijeća ministara BiH odgovarati na pitanja poslanika i delegata, a među najzastupljenijim su pitanja u vezi sa posljedicama koje će BiH imati od skorog ulaska Hrvatske u EU.

Hrvatski delegat u Domu naroda Martin Raguž traži od Vijeća ministara BiH procjenu utjecaja ulaska Hrvatske u EU na ukupnu privrednu, posebno spoljnotrgovinsku poziciju BiH, dok bošnjačkog delegata Halida Genjca interesuje da li će Vijeće ministara proizvođačima mlijeka, jaja i mesa iz BiH obezbijediti nesmetan izvoz proizvoda i nakon ulaska Hrvatske u Uniju.

Osim problema u izvozu hrane, srpski delegat u Domu naroda Dragutin Rodić nakon ulaska Hrvatske u EU očekuje probleme i za Rafineriju nafte u Bosanskom Brodu, zbog čega traži odgovor na pitanje šta BiH preduzima da zaštiti domaće kompanije.

Podsjećajući da je BiH, prema najnovijim podacima Svjetske banke, na 126. mjestu u svijetu po lakoći poslovanja firmi, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Boško Tomić pita na koji način Vijeće ministara namjerava da popravi ovaj poražavajući rejting.

Njegov stranački kolega Lazar Prodanović zabrinut je što BiH, prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, zauzima 88. mjesto po konkurentnosti ekonomije u svijetu zbog čega traži odgovor da li Vijeće ministara, u okviru svojih nadležnosti, ima jasnu strategiju za promjenu takvog stanja.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević očekuje informaciju da li će poljoprivrednici ovog proljeća dobiti jeftiniji dizel, a poslanik Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović pita šta je Vijeće ministara uradilo u vezi sa inicijativom Predstavničkog doma za donošenje odluke o sezonskoj zabrani uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda.

U vezi sa nedavnom odlukom Ustavnog suda BiH da suspenduje dio Zakona o jedinstvenom matičnom broju, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković uputio je Ministarstvu civilnih poslova BiH pitanje da li se u ovom momentu u BiH mogu dodjeljivati matični brojevi i vršiti upis u registar novorođene djece.

Među postavljenim pitanjima su i ona o deminiranju BiH, dodjeljivanju koncesija za hidroelektrane na Drini, rješavanju problema smještaja institucija BiH.

Početak zajedničke sjednice oba doma Parlamentarne skupštine "Poslanici/delegati pitaju – Vijeće ministara BiH odgovara", druge u ovom mandatu, zakazan je za 10.00 sati.