BiH
221

Bašić: BiH je zemlja u kojoj nema pobune, a u kojoj stoluju nesposobni i bogati političari

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Profesor na Pravnom fakultetu u Bihaću Nedžad Bašić smatra da na političkoj sceni u BiH jedino jača borba za "opstanak na vlasti nacionalnih korumpiranih i bogatih političkih vođa koji su spremni na sve, samo ne da napuste vlast".

Profesor Bašić kazao je da je BiH najsiromašnija i najkorumpiranija zemlja na Balkanu i u Evropi sa najvišim procentom nezaposlenosti, najrazvijenijim crnim tržištem, najbolje plaćenim i najmanje učinkovitijim političarima, najperfidnijom impregnacijom sistema vlasti i organizovanog kriminala, najbrže rastućim jazom između bogatih i siromašnih, bez seljaštva, bez radništva, bez inteligencije, zemlja koja nema nijednu političku stranku sa jasnim političkim programom borbe protiv korupcije, gladi i siromaštva.

"I dok Evropa i cijeli svijet ulaze u vrtlog turbulentne pobune protiv siromaštva i dužničkog ropstva, protiv korupcije i samovolje moćnih i bogatih koji vladaju svijetom, u ovoj nesrećnoj zemlji nema još uvijek na vidiku naznaka opće političke pobune protiv gladi, korupcije, siromaštva, laži i mržnje", rekao je Bašić.

On dodaje da dužnička kriza i politička pobuna grčke vlade ozbiljno upozorava na rastuću globalnu političku tenziju između bogatih i siromašnih, radikalne ljevice i radikalne desnice što značajno kreira novu klimu međusobnog dijaloga između bogatih i siromašnih, što otvara nove socijalne i političke prostore za sučeljavanja pitanja o budućnosti čovječanstva.

Svaki treći stanovnik EU živi u siromaštvu

"Kriza koju po pravilu prati radikalizacija i netrpeljivost između rasnih, nacionalnih i vjerskih grupa zahvatila je i bogatu i razvijenu Evropu. Danas svaki treći stanovnik ili 29 posto stanovništva EU živi u siromaštvu, dok svaki deseti živi u ekstremnom siromaštvu. 19 posto djece u EU živi u zoni siromaštva. Svako deseto dijete živi u porodici u kojoj niko ne radi. Uz to Evropa je ušla u opasnu zonu nacionalne, kulturne, rasne i vjerske tenzije koju aktivno kreiraju brojni desničarski društveni pokreti, grupe, desničarske političke stranke kao i desno orijentisani intelektualci", kazao je Bašić.

On upozorava da na drugoj strani raste širok protest ljevice protiv siromaštva, nezaposlenosti, korupcije, širenja mržnje i netolerancije.

"Krajnje oštre mjere štednje uz drastično smanjenje plaća, penzija, otpuštanje sa posla, vodi drastičnom snižavanju životnog standarda najsiromašnijim slojevima stanovništva, što otvara mogućnosti za globalnu manipulaciju sa nemoćnima i siromašnim. Visok stepen nezaposlenosti i sve dramatičnije osiromašenje nižih slojeva stanovništva praćeno velikim korupcionaškim aferama u samoj vlasti, dovest će do širenja i jačanja radikalnih ljevičarskih partija, što će imati snažne refleksije na političke i socijalne promjene u narednoj dekadi razvoja čovječanstva", smatra Bašić.

Bašić dodaje da se u Grčkoj stvara koalicija radikalne ljevice (Syriza) koja uključuje brojne lijevo orijentisane političke stranke, grupe i pojedince, koji 2013. Godine stvaraju zajedničku jedinstvenu stranku "Ujedinjeni socijalni front" koja moćno pobjeđuje na grčkim parlamentarnim izborima sa programom socijalne jednakosti i borbe protiv korumpiranih političkih elita.

"Sličan proces se odvija i u Španiji gdje lijevo orijentisani politički pokret pod imenom Podemos sve moćnije izrasta u političku platformu nove ljevice u Španiji. Podemos izrasta na platformi pokreta protiv nejednakosti i korupcije i koji traži rješavanje problema nejednakosti, nezaposlenosti i ekonomske mizerije u kojoj žive najniži slojevi španskog društva. Sa političkom platformom pravičnog rješavanja dužničke krize, rješavanje problema korupcije i zaostajanja u ekonomskom razvoju, Syriza i Podemos izrastaju u globalnu političku moć obrazovanih i pretežno mladih generacija koje se ne mire sa mizernim životom čovjeka na početku 21. stoljeća. Nove generacije mladih traže novu perspektivu, traže nove mogućnosti i nove izazove", rekao je Bašić.

Sa jednim obrokom iz narodne kuhinje preživljava više od 25 hiljada građana BiH

On dodaje da za uporedbu sa EU, u kojoj se dešavaju ovi globalni procesi, u Bosni i Hercegovini 75 posto stanovništva živi u siromaštvu, od toga 35 posto živi u ekstremnoj neimaštini preživljavajući sa ne više od 1,20 dolara dnevno, od čega 60 posto čine penzioneri.

"Sa jednim obrokom iz narodne kuhinje danas preživljava više od 25 hiljada ljudi u BiH. Samo 25 posto povlaštenog stanovništva u BiH nema nekih značajnijih problema sa preživljavanjem, a među njima su najbrojniji oni koji bi se mogli po ličnom bogatstvu svrstati u najbogatiji stalež svijeta", rekao je Bašić.

Bašić je kazao da od tih 25 posto srećnika samo 10 posto živi na račun svoga rada, dok ostali žive na račun onih 75 posto gladnih.

"Vjerska i nacionalna netrpeljivost i isključivost, sve više gura društvo u ekstremno desnu političku opciju. U borbi za opstanak na vlasti nacionalne političke elite potpuno su izbrisale socijalnu orijentaciju u svojim političkim programima. Umjesto socijalnog programa inauguriran je program nacionalne i vjerske glorifikacije, međusobnog optuživanja i sukobljavanja, što političkim elitama otvara prostor dominacije i eksploatacije sopstvenog naroda", smatra Bašić.

Dodaje da na političkoj sceni jedino iz dana u dan jača borba za opstanak na vlasti nacionalnih korumpiranih i bogatih političkih vođa koji su spremni na sve, samo ne da napuste vlast.

"Tom cilju ogavno je podređeno cijelo društvo: i sredstva javnog informiranja, i policija, i tužilaštvo i sudstvo. Njihovo bogatstvo stečeno krađama i prevarama, njihove korupcionaške veze i utjecaji, njihova moć da unište nemoćnog seljaka, radnika ili penzionera, izrasta u oreol njihove slave i moći", kazao je prof. Bašić.

Za one na marigini života u BiH gore ne može biti

Ističe da je dovoljno proći ulicama i najmanjeg mjesta u BiH, pa vidjeti luksuzna automobile, novopodignute superluksuzne hacijende sa bazenima na krovovima raznih seoskih doktora, lokalnih političara, provincijskih profesora, pa shvatiti do koje mjere je nemoral, korupcija i kriminal ukorijenjen u ovoj nesrećnoj zemlji u kojoj siromaštvo ubija bez čari i ikakve utjehe.

"U ovoj zemlji, u kojoj stoluju nesposobni i bogati političari, podmitljive sudije i neodgovorni policajci, korumpirani doktori i profesori... Svaki sistem, svaka zdrava logika nevidljivo se lome sami u sebi obezbjeđujući tako avetinjsko preživljavanje puka, koje je praćeno sa strahom i utjehom da može biti još gore. A gore teško da može biti, bar ne za one koji su gurnuti na marginu života, na preživljavanje na ivici kontejnera ili u boljem slučaju na vratima narodne kuhinje", rekao je Bašić.

On je zaključio da u BiH sve se razgrađuje svjesno, sa planom i samovoljno.

"Nema pobune, nema želje da se nešto promjeni, nema motiva ni snage da se odmakne od ivice ambisa i propadanja. Siromaštvo, bijeda, korupcija i nevolja proviruje na sve strane. Sve otpada i nestaje, a da niko ne vidi ko drži i brani ovu zemlju", kazao je Bašić na kraju svog izlaganja.