BiH
278

Bašić: Političke stranke u BiH su udruženja rođaka, prevaranata i političkih diletanata

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
"Glavni limitirajući kapacitet promjena ekonomske i političke klime u BiH je visok stepen korumpiranosti nepotistički povezanih političkih grupa koje kontrolišu državne institucije u kojima se blokira razvoj profesionalne birokratije i upravljačkog sistema, što je preduvjet društvenih promjena", kazao je za Klix.ba profesor i politički analitičar Nedžad Bašić.

Profesor na Pravnom fakultetu u Bihaću Nedžad Bašić smatra da je u BiH zbog nedostatka političke vizije, političke ideologije, programa i strategije teško govoriti općenito o političkim strankama ili političkim elitama.

"Ako se pored toga ima u vidu da političke stranke danas u BiH predstavljaju ništa drugo nego politička udruženja rođaka, prevaranata i političkih diletanata, situacija postaje još tragičnija i grotesknija", kazao je Bašić.

On ističe da je potrebno samo nakratko zaviriti u političku ili profesionalnu pozadinu naših političara koji više od dvadeset godina dominiraju političkom scenom BiH da bi se vidjeli sva bijeda i očaj sadašnjosti i neizvjesne budućnosti pred kojom se nalazi BiH.

"Interesi ovih političkih koalicionih grupa potpuno blokiraju djelovanje izvršne vlasti koja u okviru svoje nadležnosti ne raspolaže de facto nikakvom izvršnom ili političkom moći. Zbog visokog stepena kriminalnog utjecaja ovih političkih grupa na sve segmente izvršne vlasti, državna, birokratska i profesionalna, struktura vlasti ostaje zakržljala i nesposobna da obnaša elementarne dispozicije vlasti na svim nivoima. Isti procesi razaranja odvijaju se i u sudskoj vlasti koja striktno prati interese vladajućih koalicionih političkih grupa koje kontrolišu zakonodavnu vlast u Parlamentu", rekao je Bašić.

Podizanje poreske stope vodi utaji poreza

Bašić dodaje da, kako zbog čestih promjena, tako i zbog neadekvatnog kvalitetnog obrazovanja, neposjedovanja odgovarajućih vještina u realizaciji zakonodavnih, sudskih, administrativnih i stručnih zadataka, nesposobnosti efektnog korištenja naprednih tehnološko-informatičkih vještina u svakodnevnom radu, kao i odsustva nezavisnog sindikalnog organizovanja, državna birokratska struktura, sudska i zakonodavna vlast ostaju pod punom kontrolom korumpiranih političkih grupa i stranaka, što će dovesti do stvaranja društva anomije i bezakonja, u kojem pojedinci iz očaja sve češće pribjegavaju uzeti pravdu u svoje ruke, što neminovno vodi u društvo haosa i sukoba.

"Starateljstvo političkih stranaka nad javnom administracijom, sudskom i zakonodavnom vlašću, što vodi izostanaku koordinacija između viših i nižih institucija zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, podstiče eksploziju korumpiranosti u cijelom drštvu, što vodi u potpunu neefikasnost i neučinkovitost raspolaganjem resursima, što će posebno doći do izražaja u upravljanju budžetskim resursima", kazao je Bašić.

Dodaje da je upravljanje budžetom u BiH danas bazirano na više od 15.500 odvojenih budžetskih linija, gdje svaka linija prezentira grupirane stavke zasebne javne potrošnje u okviru državne administracije na različitim nivoima terirorijalno-političke strukture država.

"U ovom zamršenom spletu linija javne potrošnje sistem kontrole budžetske potrošnje zbog nedostatka kapaciteta i znanja nije u stanju pratiti i ocjenjivati efikasnost i zakonitost budžetske potrošnje, kao ni učinkovitost računovodstvene kontrole", rekao je Bašić.

On ističe da odsustvo ili slaba kontrola javne potrošnje neminovno vode podizanju poreznih prihoda.

"Podizanje poreske stope vodi utaji poreza, što izrasta u novu hroničnu bolest bosanskhercegovačke privrede. Prema nekim procjenama utaja poreza čini više od 5,6 procenata BNP BiH. Rast utaje poreza drastično povećava endemsku korupciju po kojoj BiH dolazi na prvo mjesto u regionu. Ono što posebno čini korupciju u BiH izuzetno opasnom je visok indeks korupcije u policiji, tužilaštvu, sudstvu, zdravstvu i visokom obrazovanju, što će imati tragične posljedice za tek dolazeće generacije", ističe Bašić.

Teško je naći političara, direktora bolnice, ali i profesora da ne posjeduje ogromno bogatstvo

Bašić navodi i da se, prema jednoj analizi, samo zbog poništavanja presuda pred prvostepenim i drugostepenim sudovima zbog nestručnosti i korumpiranosti sudija i tužilaca, godišnje izgube sredstva u iznosu od 1,7 posto BNP-a.

"U BiH je teško danas naći političara na najnižoj političkoj poziciji da ne posjeduje enormno bogatstvo koje se ogleda u posjedovanju luksuznih kuća i automobila, bankovnih računa i slično. Isti je slučaj sa brojnim direktorima bolnica, ljekarima, vlasnicima privatnih farmacija, profesorima univerziteta, a da pri tome cijena pružanja njihovih usluga daleko nadmašuje cijenu pružanja usluga na elitnim ustanovama u mnogo razvijenim zemljama Zapada", rekao je Bašić.

Dodao je da kultura klijentelizma, rentijerstva i korupcije svaku reformu društva ograničava isključivo na dodatna opterećenje najneotpornijih sektora društva kao što je sektor penzionog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja, te tržišta radne snage, sa čime se razvija visok nivo konflikata oko radnih mjesta, što pogoduje razvoju strukturalne nezaposlenosti, posebno mladih obrazovanih generacija, što društvo uvodi u takozvanu "favoriziranu korupciju" uz aktivnu ulogu države.

"Favorizirana korupcija na tržištu radne snage, mislim na zapošljavanje posredstvom političkih stranaka, stvara posebnu birokratsku parazitsku strukturu društva koja je potpuno nesposobna i nezainteresirana da uđe u društvene reforme. Favorizirana korupcija vodi ka stvaranju crnog tržišta radne snage na kojem preživljavanje nalazi najkreativniji sloj mladih i obrazovanih, koji su time u potpunosti isključeni iz procesa društvenih promjena i utjecaja na društvena kretanja, a uvedeni su u zavisan odnos od rentijera i političkih stranaka", kazao je Bašić.

Bašić je rekao da izlaz iz ove katastrofalne situacije mladi i obrazovani najčešće nalaze u napuštanju BiH.

"Neka istraživanja pokazuju da više od 35 posto mladih i obrazovanih ljudi napušta BiH svake godine. Ostaju nesposobni, neinventivni i korumpirani, nisu sposobni niti spremni da se upuste u reforme društva", rekao je Bašić.

On je kazao kako ostvareni prihodi na crnom tržištu po nekim procjenama godišnje prelaze više od 25 posto BNP Bosne i Hercegovine, što ostaje van oporezivanja, što se drastično reflektira na smanjenje priliva sredstva u budžetu, a što opet vodi ka rapidnom rastu nezakonitog bogaćenja i stvaranju velikog jaza između onih koji su se nezakonito obogatili i siromašnih kojima je svaki dan prostor za preživljavanje sve uži i nesigurniji.