Nekad je vrvilo
942

Baščaršija pusta i neprepoznatljiva: Turista nema ni na ulici, a kamoli u zanatskim radnjama

S.H.P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Pojava koronavirusa zaustavila je turizam svugdje u svijetu pa tako i u našoj zemlji. Jedna od naših najprometnijih i najpoznatijih turističkih destinacija je sarajevska Baščaršija. Iako je u ovom periodu prošle godine sve vrvilo od turista i dijaspore, ove godine ulice su puste i neprepoznatljive.

Zanatlije su najugroženije, a mnogi se pitaju da li će uopće zadržati svoje radnje otvorenima. Zauzeti vlastitim brigama većina ih nije bila raspoložena za razgovor. Neki njihovi uposlenici već su ostali bez posla. U Saračima nema ljudi, čuje se samo zvonko kuckanje kazandžija.

"Nigdje nikoga nema. Svi zanati su u kolapsu. Ne znamo do kada možemo ovako izdržati, ovo je gore od rata. Imao sam jednog radnika, morao sam ga otpustiti. Nema posla. Nemam ni za sebe. Ovo što radim radim jer mi je dosadno", rekao je kazandžija Sakib Baščaušević.

Turista nema ni za lijeka

U kazandžijskoj radnji Huseinović kazali su nam kako su zbog manjka posla primorani zatvarati radnju ranije kako bi bar uštedjeli na režijama. Uprkos tome nadaju se da će po otvaranju granica i dolasku turista posao ponovno procvjetati.

"Situacija je veoma loša, vrlo je malo turista. Nema ih skoro nikako, samo naš narod. Zbog pandemije koronavirusa i oni kupuju manje. Iz dana u dan sve manje i manje radimo. Otvaramo kasno, a zatvaramo ranije da bismo uštedjeli na režijama, jer nemamo dobiti u ovoj situaciji. Za sada nismo imali nikakvu pomoć od države", kazala je Amina Huseinović i dodaje da radnju neće zatvarati.

Posla gotovo da nemaju ni ostale zanatlije poput obućara, tašnara, zlatara... No srećom imaju svoje stalne mušterije.

"Posla kao i u svim branšama gotovo da i nema. Imamo 80 posto prometa manje u odnosu na prošlu godinu. Trenutno imamo neke beneficije kao što je neplaćanje doprinosa, ali bez prometa je veoma teško, gotovo da je nemoguće. U ovakvoj situaciji možemo opstati još neka dva-tri mjeseca. Ja imam svoje stalne mušterije, ali nije to baš održivo. Nadamo se svi nekom poboljšanju", rekao je obućar Adnan Kalajdžisalihović.

Zlatari su također u dosta teškoj situaciji. U njihove radnje skoro niko da i ne ulazi.

"Kao što vidite, turista nema ni na ulicama, a kamoli u zlatarskim radnjama. Cijena zlata je dosta skočila. Od jutros nam niko nije ušao u radnju. Sjedimo po čitav dan i nikoga nema. Ako se ovakva situacija nastavi, nema šanse da nastavimo raditi. Dažbine su velike i to se ne može isplaćati kada nema prometa. Razmišljao sam da radnju stavim pod ključ. Vrlo je teško. Imam i zlatarsku radnju u Mostaru kod Starog Mosta. Od desetog mjeseca je zatvorena, još je nisam otvorio", rekao je zlatar Esad Šatara.

Ugostitelji se nadaju boljoj situaciji

Ni u kultnim ugostiteljskim objektima poput slastičarni "Slatko ćoše" i "Ramis" nije bolja situacija. Kazali su nam da posla koliko-toliko ima, no da to nije ni upola koliko ga je bilo prošle godine.

"Nije ni blizu kao što je to bilo prošle sezone, ali ima posla. Nije toliko loša situacija. Nismo dobili nikakvu pomoć. Radimo puno radno vrijeme, ali smo naprimjer prošle godine radili produženo. Sada nema turista i pretežno su nam gosti naši ljudi", rekli su nam iz Slatkog ćošeta.

I jedna od najpopularnijih ćevabdžinica "Željo", koju su do sada posjetili mnogi umjetnici, sportisti i političari, među kojima su i Robert Prosinečki, braća Mamić, Slaven Bilić s reprezentativcima, Severina, Tony Cetinski, Stipe Mesić, Kolinda Grabar-Kitarović osjetila je posljedice koronavirusa.

"Radimo, ali dosta manje u odnosu na prošlu godinu. Vjerujte ni 20 posto kao prošle godine. Turista skoro da i nema. Izdržat ćemo valjda", zaključili su iz Želje.