BiH
23

Banjalučki studenti će u zgradu vlade RS, ako se ne izgradi novi paviljon

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Nakon što su studenti pokrenuli akciju „Gužva nam je“ zbog nedovoljnih kapaciteta studentskog doma u Banjoj Luci, resorni ministar Goran Mutabdžija obećao je razgovor o tom pitanju na kojem akademci insistiraju već pet godina.

Mutabdžija je potvrdio u izjavi novinarima da će danas ili sutra razgovarati s predstavnicima studenata Banjalučkog univerziteta o izgradnji četvrtog paviljona te da ima naznaka da će za te namjene biti osiguran i novac.

"Nadam se da se približavamo trenutku kada ćemo moći reći iz kojih će se sredstava graditi četvrti paviljon za smještaj studenata. Za sada će pet miliona eura biti realocirano iz kredita Evropske investicione banke za izgradnju četvrtog paviljona", kazao je entitetski ministar prosvjete i kulture.

Prethodno je Supština studenata Studentskog doma „Nikola Tesla“ pokrenula akciju pod nazivom "Gužva nam je", jer se već pet godina obraćaju nadležnim institucijama za izgradnju četvrtog paviljona, ali bez konkretnog rješenja.

Predsjednik Skupštine studenata Studentskog centra „Nikola Tesla“ Igor Macanović rekao je na pres-konferenciji da su studenti spremni da sami isplate kreditna zaduženja koja su potrebna za izgradnju četvrtog paviljona.

Oni predlažu da se poveća cijena smještaja studentima tog paviljona, mjesečno na 50 maraka, i na taj način za 25 godina isplati kredit od 15 miliona.

I to je bolje, jer, kaže, student koji nije dobio krevet i primoran je da ga kupi, pa mora izdvojiti i oko 600 KM.

"Ako ne možemo ni na ovaj način da riješimo problem, rezervni plan je preseljenje studenata u zgradu Vlade jer tamo ima dovoljno mjesta. Postavit ćemo krevete kod zgrade Vlade i tamo ćemo spavati", rekao je Macanović.

Predstavnici Skupštine Studenstkog centra „Nikola Tesla“ u sklopu akcije „Gužva nam je“ nastavit će još nekim akcijama, između ostalog, i performansom „svečano otvaranje“ (nepostojećeg) četvrtog paviljona te "sahranom" povelje o nauci i obrazovanju koja je potpisana prošle godine.

U Studentskom centru "Nikola Tesla" trenutno je smješteno oko 1. 600 studenata, a mjesečna cijena smještaja je 10 maraka.