BiH
25

Banjalučki gimnazijalci pobijedili na takmičenju o poznavanju pravosuđa BiH

FENA
Banjalučki gimnazijalci pobijedili su danas na drugom regionalnom takmičenju o poznavanju pravosudnog sistema BiH.

Domaćin drugog regionalnog takmičenja o poznavanju pravosudnog sistema BiH za srednjoškolce bila je upravo Gimnazija Banja Luka.

Na takmičenju su učestvovala 23 tima iz Banje Luke, Bihaća, Velike Kladuše, Doboja, Ključa, Novog Grada, Kneževa, Drvara i Čelinca.

Pobjedu je odnio tim učenica Gimnazije Banja Luka u sastavu: Romanela Lajić, Anđela Radovanović, Mariana Dragaš, pod vodstvom profesorice Tatjane Jurić.

Nakon Banje Luke i Tuzle, Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, Mediacentar i Udruženje sudija BiH nastavljaju sa realizacijom projekta „Upoznajmo pravosuđe BiH“ kroz događaje u Mostaru, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, nakon čega očekujemo finalno takmičenje krajem maja na kojem će se okupiti pobjednici pet regionalnih takmičenja.

Članice žirija na današnjem takmičenju bile su sutkinje Općinskog suda u Sarajevu i Osnovnog suda u Banjoj Luci, Sanela Rondić, Biljana Sabljić i Biljana Vučetić.

"Iznenadilo me je veliko interesovanje za takmičenje kao i spremnost kandidata da se sa jako malim iskustvom u pravno materiji adekvatno pripreme i izlože naučeno. Nadam se da će posljedica ovog iskustva biti povećano interesovanje učenika za pravni sistem BiH", kazao je Nebojša Glišić, koordinator Inicijative mladih za ljudska prava u Banjoj Luci.

Kviz takmičenje realizuje Mreža pravde BiH, a nosioci aktivnosti su Udruženje sudija BiH, Inicijativa mladih za ljudska prava BiH i Fondacija Mediacentar Sarajevo.

Ovo takmičenje je omogućeno uz podršku američkog naroda preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).