biznis
98

"Kraljevski vinogradi" pobjednička ideja srednjoškolaca zapadnog Balkana

Klix.ba
Ideja o pravljenju bijelog vina sa okusom meda koje bi nosilo naziv "Ferdinand" osvojila je prvo mjesto na takmičenju srednjoškolaca iz preduzetničkih vještina "Poslovni izazov zapadnog Balkana" održanom u Sarajevu.

Pobjednički tim činili su učenici Nasiha Nuhanović, Nemanja Marković, Monika Kirić i Ana Mitrović, koji su se takmičili sa 80 vršnjaka iz 45 srednjih škola iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz saradnju Omladinske informativne agencije BiH, Socio-ekonomskog centra i Udruge Inicijativa, i finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju.

Prvog dana takmičenja, učenici podijeljeni u mješovite timove (po jedna osoba iz svake države) dobili su zadatak da kreiraju uslugu ili proizvod koji će iskoristiti činjenicu da se u Sarajevu dogodio globalno značajan historijski događaj "Sarajevski atentat". Drugi dan učesnici su iskoristili da bi smislili biznis planove i prezentaciju svoje ideje. Trećeg dana su žiriju prezentovali svoje biznis planove nakon čega je organizovana dodjela nagrada pobjednicima uz svečani koktel.

Na završnim prezentacijama u Art kinu Kriterion, učenicima i gostima obratili su se Francois League – zamjenik ambasadora Francuske u Bosni i Hercegovini, Biljana Dakić Đorđević – projektni menadžer Balkanskog fonda za demokratiju i Jan Zlatan Kulenović – direktor Omladinske informativne agencije.

Članovi žirija su bili: Biljana Dakić Đorđević iz Balkanskog fonda za demokratiju, Sandra Stanić iz M:Tela, Francois League iz Francuske ambasade, Haris Kadenić iz Lactalis grupe, te Violeta Čibukčić iz Američke privredne komere u BiH.

Ovo takmičenje ima za cilj da učenicima pruži uvid u savremeni način poslovanja i motiviše ih da razmišljaju proaktivno i svoje ideje sprovedu u djelo. Također, takmičenje ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriji zapadnog Balkana i budi svest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou.