Otkriveno nakon požara
9

Banjalučka opozicija traži hitnu sjednicu Skupštine o zagađenom zemljištu u Poslovnoj zoni Incel

Klix.ba
Potpredsjednik Gradskog odbora PDP Banja Luka Saša Čekrlija i nezavisni odbornici u Skupštini Grada Mirna Savić Banjac i Saša Lazić zatražili su održavanje vanredne sjednice Skupštine o Poslovnoj zoni Incel koja je zagađena opasnim i kancerogenim uljem piralenom te drugim teškim metalima.
Kako su kazali, ove tvrdnje potvrđene su analizom koju je uradio Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske.

"Potrebna je vanredna sjednica Skupštine Grada gdje bismo razmotrili sve izvještaje nadležnih institucija, utvrdili daljnji tok djelovanja u cilju uklanjanja ulja, teških metala i dr. i konačna ekoremedijacija zatrovanog zemljišta. Posebna pažnja mora biti usmjerena na zdravlje vatrogasaca koji su gasili požar u Poslovnoj zoni Incel, koji je uzrokovan paljenjem piralena", kazao je Čekrlija.

Podsjetimo, požar je izbio 7. marta ove godine, a vatrogasci su ga gasili više od 24 sata. Zahvaćeno je između 40 i 50 kamiona s drvnom građom. Nakon požara objavljeni su izvještaji iz 2005. godine u kojima se i tada ukazivalo na prisustvo kancerogenih ulja. Opozicija postavlja pitanje zbog čega tada jasno nisu dali usmjerenja šta činiti i koliko košta postupak uklanjanja zagađenja.

"Potrebno je pokrenuti pitanje odgovornosti svih koji su bili upoznati o prisustvu teških i štetnih metala bez obzira na pripadnost političkim partijama", zaključio je Čekrlija

Načelnik banjalučkog Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman izjavio je za SRNA-u da će biti obavljeno uzorkovanje na najmanje 16 lokacija u Incelu, a rezultati bi trebali biti poznati do sredine juna. Kazao je kako PDP pričom o zagađenju zemljišta na tom prostoru prikuplja jeftine političke poene, a da su oni bili nadležni prije 14 godina kada je došao izvještaj s podacima o zagađenju.

"Poslovna zona Incel je pod nadležnošću Republičke uprave za inspekcijske poslove. Zajedno smo konstatovali da trebamo ponovo izvršiti uzorkovanje na kompletnoj površini Incela i pokrenuli smo aktivnost istraživanja zemljišta. Obratili smo se Upravi za inspekcijske poslove RS, oni su obavijestili Vladu i resorno ministarstvo, odnosno išli smo obrnutim putem. Valjda je 2005. godine resorno ministarstvo trebalo da upozna Inspektorat o tome šta se dešava pa da Inspektorat reaguje još tada. Međutim, da nije bilo požara u martu ove godine, mi do tih podataka ne bismo ni došli", rekao je Kecman.