|

Banjalučani pravoslavnu Novu godinu dočekali uz kolo, šansone i kuhano vino

Banjalučani pravoslavnu Novu godinu dočekali uz kolo, šansone i kuhano vino
5
Piše: G. D.
14.1.2015. u 07:44
0
komentara
5

dijeljenja
1/15 Foto: Klix.ba
2/15 Foto: Klix.ba
3/15 Foto: Klix.ba
4/15 Foto: Klix.ba
5/15 Foto: Klix.ba
6/15 Foto: Klix.ba
7/15 Foto: Klix.ba
8/15 Foto: Klix.ba
9/15 Foto: Klix.ba
10/15 Foto: Klix.ba
11/15 Foto: Klix.ba
12/15 Foto: Klix.ba
13/15 Foto: Klix.ba
14/15 Foto: Klix.ba
15/15 Foto: Klix.ba
Ispred banjalučkog Kulturnog centra Banski dvor, uz tamburaške pjesme, francuske šansone i narodne igre, Novu 2015. godinu dočekali su svi oni koji vrijeme računaju prema julijanskom kalendaru.
Publiku su zabavljali Tamburaški ansambl Zdravka Ćosića, Gradski tamburaški orkestar i Centralno kulturno-umjetničko društvo mladih "Veselin Masleša". Nakon dočeka Nove godine u Hramu Hrista Spasitelja je služen moleban.

Uz kuhano vino, bademe i suncokretove sjemenke Banjalučani su se pokušavali zagrijati uz brže ritmove, a kada su tamburaši Zdravka Ćosića zasvirali užičko kolo, desetine posjetilaca se uhvatilo za ruke. Ćosićevi tamburaši svirali su poznate, brze narodne i starogradske pjesme, kao što su "Ivanova korita" ili "Zlatibore, pitaj Taru", a u istom maniru, presjekavši repertoar sa nekoliko stranih kompozicija, nastavio je i Gradski tamburaški orkestar.

Na plato ispred Banskog dvora su u nekoliko navrata izlazili i članovi CKUDM "Veselin Masleša", djevojke na jednu, momci na drugu stranu, natpjevavajući se, a potom formirajući zajedničku igru.

Nekoliko minuta prije ponoći počeo je i vatromet, paljba iz petardi svih kalibara, a kod uličnih prodavača, koji su čašu kuhanog vina prodavali za dvije marke i koje je, uprkos toj cijeni, brzo nestalo, ubrzo je traženo - hladno pivo...
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.