Promocija nauke i naučnika
0

Banja Luka: U petak manifestacija "Noć istraživača"

FENA
Manifestacija „Noć istraživača" bit će održana u Banjoj Luci u petak, 28. septembra.

Ovaj jednodnevni skup na isti dan se održava u cijeloj Evropi, a realizira se kroz 7. Okvirni program EU (FP7) i predstavlja edukativno-zabavnu promociju rada i života naučnika.

Manifestacija predstavlja najveću i najzabavniju promociju nauke i naučnika na svijetu namijenjenu populaciji svih starosnih doba i obrazovnih profila, ističe organizator, firma "Tidea" Banja Luka.

Ovaj projekat pokrenut je na evropskom nivou 2005. godine, a u 2011. održan je u čak 320 gradova u 32 evropske države, dok će ove godine građani Banje Luke i njeni posjetioci po prvi put imati mogućnost da uživaju u čarima ove manifestacije.

„Ovogodišnja poruka je 'Nauka je magija', kroz koju će nas voditi istraživači iz raznih naučnih oblasti, naši sugrađani i gosti iz inostranstva, koji će nam kroz seriju prezentacija i svojevrstan 'naučni šou' na zabavan i uzbudljiv način približiti posao istraživača i pokazati koliko nauka i istraživanje čine suštinski dio naše svakodnevnice", navodi organizator u saopćenju.

Posjetioci će imati priliku da vide prezentacije najnovijih dostignuća istraživača, takmičenja na polju eksperimenata i istraživanja, da rješavaju misterije, postavljaju pitanja istraživačima i saznaju šta ih interesuje, te da uživaju u spektaklu naučnih eksperimenata, vožnji balonom, ribama koje plove vazduhom, dobroj muzici i još mnogo sadržaja koji čine ovu noć magičnom.

Grad Banja Luka je podržao realizaciju ovog projekta.