{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Banja Luka u ozračju otvorene “Noći istraživača”

28.9.2012. u 20:19
22
9
Banja Luka u ozračju otvorene “Noći istraživača”
22
Banja Luka večeras diše istraživačkim duhom i zabavom, jer je u gradu na Vrbasu od 18 sati, prvi put u BiH, počela manifestacija pod nazivom “Noć istraživača” koja će trajati sve do ponoći.
Na ovaj način Banja Luka se pridružila drugim evropskim gradovima u kojima se večeras na sličan način realizuje ovaj događaj.

Cilj manifestacije koja je otvorena u banjalučkom parku Petar Kočić je da se na nešto drugačiji način predstavi naučnike, njihov istraživački rad te pokaže kako naučni rezultati doprinose poboljšanju svakodnevnog života, kao i da se stimulišu i usmjere mladi ljudi ka nauci i istraživačkoj karijeri.

Kako je saopšteno, “Noć istraživača” predstavlja najveću i najzabavniju promociju nauke i naučnika na svijetu, a namijenjenu populaciji svih starosnih doba i obrazovnih profila, što se večeras potvrdilo u Banjoj Luci.

Građani svih uzrasta uživali su večeras u centralnom gradskom parku, a nakon toga manifestacija će biti nastavljena na brdu Šehitluci, te u Domu omladine. Kako je navedeno, osnovna poruka manifestacije je - Nauka je magija.

Tokom “Noći istraživača” građanima Banje Luke predstavili su se istraživači I naučnici iz raznih naučnih oblasti, kako naše zemlje tako i inostrasntva.

Oni su kroz seriju prezentacija i svojevrsan „naučni šou“ na zabavan i uzbudljiv način građanima pokušali da približe posao istraživača i pokazati koliko nauka i istraživanje čine suštinski dio naše svakodnevnice.

Obilježavanje “Noći istraživača“pokrenula Evropska komisija 2005. godine, kao dio Sedmog okvirnog programa (FP7). Noć istraživača održava se širom Evrope svake godine, četvrtog petka u mjesecu septembru.

Tokom prošle godine „Noć istraživača“ održana je u 320 gradova na 800 lokacija u 32 evropske države, uključujući i zemlje iz regiona, a ove godine po prvi put održava se i u našoj zemlji.

Više informacija o samoj manifestaciji, te ideji i samom nastanku ovog projekta možete naći na internet prezentaciji www.nocistrazivaca.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: