Akcija u parku Petar Kočić
69

Banja Luka: Plesom protiv nasilja, za uvažavanje suprotnog pola

Piše: D. T.
(Foto: Klix.ba)
Članovi Budi muško kluba (BMK), te nevladine organizacije „Perpetuum mobile - Centar za razvoj mladih i zajednice” Banja Luka večeras su u banjalučkom parku Petar Kočić na simboličan način, plesom sa prolaznicima, pružili podršku u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Akcija je uslijedila nakon što su se aktivisti pomenutih organizacija, u 18 sati, okupili ispred Narodnog pozorišta RS, odakle su prošetali do centralnog gradskog parka.

Prema onome što se moglo vidjeti u parku Petar Kočić, brojni građani Banje Luke, iz nevjerice ili straha, nisu željeli plesati sa aktivistima navedenih organizacija, ali treba istaći da je bilo i onih hrabrijih koji su se svestrano pridružili humanoj aktivnosti.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine proglasila 25. novembar kao dan Međunarodne borbe protiv nasilja nad ženama. Kako je navedeno, iz tog razloga članovi BMK-a odlučili su da svaki 25-ti u mjesecu posvete toj temi.

Čitava ideja zasnovana je na inicijativi mladića sa prostora sjevero-zapadnog Balkana radi sprečavanja rodno zasnovanog nasilja i sprovodi se u saradnji sa organizacijom CARE International. Kroz svoje akcije, kako je saopšteno, BMK promoviše nenasilno ponašanje i uvažavanje suprotnog pola.