Sat za planetu Zemlju
0

Banja Luka ostala u mraku, Sarajevo i Tuzla nisu gasili svjetla

Sarajevo-x.com
Gradska uprava u Banjoj Luci (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Jednosatnim gašenjem svjetala na zgradama banjalučke Administrativne službe, Kulturnog centra Banski dvor, Pošta Srpske, Muzeja savremene umjetnosti RS, Elektrokrajine i Muzičkog paviljona u parku "Petar Kočić" u Banjoj Luci obilježena je akcija pod nazivom “Sat za planetu Zemlju”. No, u glavnom gradu BiH, kao ni u Tuzli, svjetla nisu gašena od 20:30 do 21:30 sati.

Svjetla su na spomenutim institucijama u Banjoj Luci bila ugašena od 20:30 do 21:30 sati, a akciji su se pridružili i mnogi građane Banje Luke. Kako je naglašeno, osnovni cilj akcije je da se ukaže na pretjerano trošenje energetskih resursa, koji su u modernom svijetu od velikog značaja.

Uz Banju Luku, koja se već četvrtu godinu zaredom uključuje u ovu akciju, "Sat za planetu Zemlju" podržali su Mostar, Bugojno, Livno i još neki gradovi u našoj zemlji. Izuzetak je ovog puta bilo Sarajevo, koje je prošle godine podržalo akciju. Svjetla na zgradama Zemaljskog muzeja ili Akademije likovnih umjetnosti, koje su prošle godine ostale u mraku sat vremena, ovog puta nisu gašena. Svjetla je bilo i na Katedrali, zgradama institucija BiH i na Baščaršiji, tako da je akcija ove godine ostala bez zvanične podrške iz Sarajeva, a isto je bilo i u Tuzli gdje također nije bilo ugašenih svjetala na zgradama institucija.

Nosilac ovog projekta, koji je u svijetu poznat kao Earth Hour, za BiH je grad Mostar. Ideja je rođena 2007. godine u Sydneyju, a prvi put na globalnom nivou održana 2008. godine, nakon čega je postala i svjetski pokret.

Tokom prošle godina u akciji "Sat za planetu Zemlju" učestvovao je 5.251 grad sa skoro dvije milijarde ljudi u 135 zemalja svijeta. Organizator akcije na svjetskom nivou je Svjetski fond za prirodu.