{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Banja Luka ostala u mraku, Sarajevo i Tuzla nisu gasili svjetla

S
31.3.2012. u 21:55
0
86
Banja Luka ostala u mraku, Sarajevo i Tuzla nisu gasili svjetla
0
Jednosatnim gašenjem svjetala na zgradama banjalučke Administrativne službe, Kulturnog centra Banski dvor, Pošta Srpske, Muzeja savremene umjetnosti RS, Elektrokrajine i Muzičkog paviljona u parku "Petar Kočić" u Banjoj Luci obilježena je akcija pod nazivom “Sat za planetu Zemlju”. No, u glavnom gradu BiH, kao ni u Tuzli, svjetla nisu gašena od 20:30 do 21:30 sati.
Svjetla su na spomenutim institucijama u Banjoj Luci bila ugašena od 20:30 do 21:30 sati, a akciji su se pridružili i mnogi građane Banje Luke. Kako je naglašeno, osnovni cilj akcije je da se ukaže na pretjerano trošenje energetskih resursa, koji su u modernom svijetu od velikog značaja.

Uz Banju Luku, koja se već četvrtu godinu zaredom uključuje u ovu akciju, "Sat za planetu Zemlju" podržali su Mostar, Bugojno, Livno i još neki gradovi u našoj zemlji. Izuzetak je ovog puta bilo Sarajevo, koje je prošle godine podržalo akciju. Svjetla na zgradama Zemaljskog muzeja ili Akademije likovnih umjetnosti, koje su prošle godine ostale u mraku sat vremena, ovog puta nisu gašena. Svjetla je bilo i na Katedrali, zgradama institucija BiH i na Baščaršiji, tako da je akcija ove godine ostala bez zvanične podrške iz Sarajeva, a isto je bilo i u Tuzli gdje također nije bilo ugašenih svjetala na zgradama institucija.

Nosilac ovog projekta, koji je u svijetu poznat kao Earth Hour, za BiH je grad Mostar. Ideja je rođena 2007. godine u Sydneyju, a prvi put na globalnom nivou održana 2008. godine, nakon čega je postala i svjetski pokret.

Tokom prošle godina u akciji "Sat za planetu Zemlju" učestvovao je 5.251 grad sa skoro dvije milijarde ljudi u 135 zemalja svijeta. Organizator akcije na svjetskom nivou je Svjetski fond za prirodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: