BiH
0

Banja Luka 22. aprila obilježava Dan grada i oslobađanje od fašizma

SRNA
Trg Krajine u Banjoj Luci
Trg Krajine u Banjoj Luci
Banja Luka obilježava 22. april - dan kada je u Drugom svjetskom ratu oslobođena od fašizma.

Čestitajući sugrađanima Dan grada, gradonačelnik Dragoljub Davidović rekao je da je obilježavanje ovog praznika započelo 14. i da će trajati do 28. aprila, te da u tome učestvuju brojne organizacije, udruženja i građani.

"Kvalitet i jeste u tome što mnogi građani Banje Luke svako na svoj način obilježi Dan grada. To ne čine samo institucije već svi građani. I ove godine smo to tako organizovali i u skladu sa realnim mogućnostima obilježavamo Dan grada", rekao je Davidović. 

Prema njegovim riječima, to je već postalo prepoznatljivo i mnogi ljudi se za ove manifestacije interesuju mnogo prije samog Dana grada.

Povodom Dana grada, u Banju Luku su stigle delegacije gradova-partnera: Modina, Kajzerslauterna, Lavova, Beograda, Sremske Mitrovice i Kranja, kao i delegacije iz Kumanova i Pule. 

Za ove delegacije biće upriličen prijem sutra, u Kulturnom centru Banski dvor. Poslije prijema, biće održana svečana akademija na kojoj će biti uručene aprilske nagrade pojedincima i kolektivima.

Banjalučka gradska Skupština odlučila je da, povodom 22. aprila - Dana grada, dodijeli Ariju Livneu nagradu "Ključ grada Banje Luke'' sa Poveljom "Počasni građanin grada Banje Luke", kao poseban vid priznanja za djela i rad od opšteg značaja.
Gradski parlament odlučio je da novinaru Radija Republike Srpske Slavku Podgorelcu dodijeli "Zlatni grb grada Banja Luka" za izuzetan doprinos u oblasti novinarstva.

Plaketa grada ove godine biće uručena primarijusu doktoru Milutinu Đuranoviću za izuzetan doprinos u oblasti zdravstva i humanih djela, Antonu Josipoviću za izuzetan doprinos u oblasti sporta, Nenadu Novakoviću za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture, Igoru Ignjatoviću za izuzetan doprinos u oblasti sporta i za humana djela, Mitru Medoviću za izuzetan doprinos u oblasti humanitarnog rada, Vojinu Milakoviću za izuzetan doprinos u oblasti obrazovanja i Goranu Rogiću za izuzetno humana djela.

 Nagrada grada Banja Luka mladima dodjeljuje se u novčanom iznosu, i ove godine će po 1.500 KM biti uručeno Studentskom pozorištu i Sari Spasojević kao poseban vid priznanja u oblasti kulture i umjetnosti.