BiH
4

Banja Luka obilježava Dan grada

FENA
Polaganje vijenca na spomenik palim borcima NOR-a (Foto: SRNA)
Polaganje vijenca na spomenik palim borcima NOR-a (Foto: SRNA)
Banja Luka obilježava 22. april - dan kada je u Drugom svjetskom ratu oslobođena od fašizma.

Obilježavanje Dana grada započelo je još 14. i trajat će do 28. aprila, a u tome učestvuju brojne organizacije, udruženja i građani. U Banja Luku su stigle i delegacije partnerskih gradova: Modina, Kajzerslauterna, Lavova, Beograda, Sremske Mitrovice i Kranja, kao i delegacije iz Kumanova i Pule.

Za sve će u subotu biti upriličen prijem u Kulturnom centru Banski dvor, nakon čega je najavljena i svečana akademija na kojoj će biti uručene "aprilske nagrade" pojedincima i kolektivima. U petak su položeni i vijenaci na Trgu palih boraca Narodnooslobodilačkog rata.

"Narod ovih krajeva je imao vrlu aktivnu ulogu u antifašističkom pokretu i civilno stanovništvo je mnogo nastradalo u tim vremenima od fašista", rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić. I gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović je rekao da historiju ne treba zaboravljati, kao ni oslobođenje Banje Luke u Drugom svjetskom ratu.

"Mora se razmišljati o tome da je to bila borba protiv fašizma, sigurno najvećeg zla koje se pojavilo u historiji čovječanstva. Od tog dana kada je Banja Luka oslobođena, pa do danas, ona živi u slobodi", istakao je Davidović i naglasio da svi ljudi koji su dali život u borbi protiv fašizma zaslužuju poštovanje.

Zbog brojnih manifestacija koje se održavaju u sklopu proslave Dana grada u petak je bila blokirana i glavna ulica, što je izazvalo višesatni saobraćajni kolaps.