|

Ban Ki-moon: "BiH brzo napreduje"

Ban Ki-moon: "BiH brzo napreduje"
0
S
SRNA
21.1.2011. u 19:15
39
komentara
0

dijeljenja
Ban Ki-moon: "BiH brzo napreduje" Ban Ki-moon (Foto: AP)
Generalni sekretar UN Ban Ki-moon ocijenio je danas tokom tematske debate Vijeća sigurnosti svjetske organizacije da se BiH brzo kretala od zemlje sa postkonfliktnim okruženjem i korisnice međunarodne pomoći ka zemlji koja doprinosi međunarodnom miru i sigurnosti kao članica Vijeća sigurnosti.
Ban je na debati "Postkonfliktna izgradnja mira: izgradnja institucija", kojom je predsjedavao šef Misije BiH u UN Ivan Barbalić, rekao da će iskustva BiH u segmentu izgradnje institucija pomoći uspostavljanju zajedničke platforme koja će kasnije pomoći zajedničke napore međunarne zajednice.

Generalni sekretar UN zahvalio je BiH, kao zemlji koja je spremna da podijeli iskustva u ovom važnom segmentu izgradnje mira.

"Izgradnja efikasnih i legitimnih institucija je težak zadatak i u najboljim okolnostima, a izazov je još veći u postkonfliktim zemljama", rekao je Ban i dodao da je, nažalost, do sada u izgradnji institucija u postkonfliktnim društima postizan različit stepen uspjeha.

On je naglasio da u takvim društvima uloga institucija može biti od suštinske važnosti u održavanju mira i smanjivanju rizika od izbijanja naislja.

"Izgradnja legitimnih institucija opremljenih za poštivanje ljudskih prava je suštinski element procesa izgradnje mira", rekao je Ban.

Predstavnik Ruske Federacije u UN Vitalij Čurkin rekao je da vrlo simbolično što je incijator današnje debate članica Vijeća sigurnosti koja iz prve ruke poznaje takve krize i iskusila je konflikt, te bila primalac takve pomoći.

"Njena iskustva će poslužiti za dalju optimizaciju mehanizama i omogućiti nam bolje razumijevanje postojećih problema u tom segmentu", rekao je Čurkin tokom tematske debate Vijeća sigurnosti UN "Postkonfliktna izgradnja mira: izgradnja institucija" .

On je naglasio da bi logika napora izgradnje mira trebalo da se rukovodi principom nacionalnog vlasništva, jer samo domaći lideri mogu izgraditi održivi mir, te da bi mentorstvo i šablone u tom pogledu trebalo izbjegavati.

Ambasadorica SAD u UN Susan Rice rekla je da je pred učesnicima današnje debate veliki zadatak da na pravi način pripreme alatke da se suštinski zadatak izgradnje mira izvodi na bolji način.

Ona je zahvalila predstavnicima BiH koji su pokrenuli ovu temu i skrenuli pažnju na važnu temu, jer je riječ o zemlji koja je sama iskusila strahote rata.

"Kroz više od 15 godina napora, BiH je izgradila, ojačala i načinila efikasnim institucije države od Ministarstva odbrane do Uprave za indirektno oporezivanje, Centralne banke", rekla je Rice.

Ona je istakla da je međunarodna zajednica tokom proteklih 20 godina naučila važne lekcije u smislu izgradnje mira i uspostavljanja institucija, ali da predstoji stvaranje uslova da i žene u postkonfliktnim društvima budu u mogućnosti donositi važne odluke.

Stalni predstavnik Njemačke u UN Peter Wittig istakao je da bi postepeno povlačenje stranih sudija u Sudu BiH moglo poslužiti kao primjer i model preuzimanja domaće odgovornosti u konceptu izgradnje domaćih institucija.
Prijavi grešku


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...