BiH
0

Alkalaj učestvovao u debati Savjeta sigurnosti

SRNA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj učestvovao je u otvorenoj debati Savjeta sigurnosti UN o temi "Održavanje međunarodnog mira i sigurnosti - međuzavisnost sigurnosti i razvoja", pri čemu je naglasio potrebu koordinisanog pristupa pitanjima koja povezuju sigurnost i razvoj.

Alkalaj je ukazao na nužnost programa pomoći postkonfliktnim zemljama u oblastima ljudskih prava, pravosuđa, razoružanja, demobilizacije i reintegracije, te reforme sigurnosnog sektora, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Navodeći da BiH smatra da su izgradnja i jačanje institucija od izuzetne važnosti u pogledu veze između sigurnosti i razvoja, Alkalaj je istakao da UN, međunarodna zajednica i donatori treba bolje da sarađuju.

Prema njegovim riječima, Savjet bezbjednosti UN treba biti bolje informisan prilikom donošenja odluka koje utiču na razvoj i obezbjeđuju efikasnu tranziciju ka trajnom miru.

Veliki broj zemalja koje su učestvovale na pomenutoj debati pozdravile su tematsku debatu "Postkonfliktna izgradnja mira: izgradnja institucija", koju je BiH organizovala tokom predsjedavanja Savjetom bezbjednosti UN u januaru ove godine.

Na marginama otvorene debate Savjeta bezbjednosti UN Alkalaj se sastao sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, te ministrima inostranih poslova Njemačke, Indije, Portugala, Kolumbije i Slovenije.

Alkalaj je u Njujorku razgovarao i sa ministrom inostranih poslova Kostarike Renoom Kastrom Salazarom, koji je čestitao BiH na uspješnom predsjedavanju Savjetom bezbjednosti UN tokom januara, te naglasio važnost aktivnog učešća malih zemalja u multilateralnim organizacijama.
Ministar spoljnih poslova Kostarike izrazio je zabrinutost zbog graničnog spora sa Nikaragvom i nadu da će presudu Međunarodnog suda pravde o ovom sporu, koja se očekuje u narednim mjesecima, prihvatiti obje strane.