{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Balkanski fond za umjetnost i kulturu predstavio svoj rad i projekte

24.2.2015. u 15:13
15
1
Balkanski fond za umjetnost i kulturu predstavio svoj rad i projekte
15
Predstavljanje Balkanskog fonda za umjetnost i kulturu (BAC) i novog partnerstva u okviru BAC-a između Vlade Švicarske, Evropske fondacije za kulturu (ECF) i organizacije Artangle, koja je i implementator BAC-a, održani su danas u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.
Tom prilikom promovirano je i sedam regionalnih saradničkih projekata (COLABs), selektovanih po osnovu javnog konkursa, a koji će se u naredne dvije godine provoditi u regionu. Projekti koji kroz umjetničke i kulturne instrumente tretiraju pitanja kao što su javni prostor, uključivanje mladih i razvoj nove publike, učešće žena, stvaralaštvo dijaspore, odnos ka zajedničkoj historiji itd., provodit će se u više od 20 gradova regiona. Njihova poveznica je da će doprinijeti osnaživanju, participaciji, vidljivosti i, u konačnici, konkretnim modelima pozitivnih promjena za sredine i zajednice – društvene ili profesionalne - na koje se odnose.

Ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Heinrich Maurer, naglasio je da Švicarska već više godina promovira kulturne aktivnosti u regiji, a kroz Švicarski kulturni program, prije Balkanskog fonda za umjetnost i kulturu, podržano je više od 3000 različitih kulturnih projekata u periodu od 1999. do 2012. godine.

“Primarna ciljna grupa korisnika Balkanskog fonda za umjetnost i kulturu će biti nezavisni kulturni akteri jer - umjetnost je kćerka slobode, kao što je to jednom rekao Fredrich Schiller“, istakao je Mauer.

Pomoć BAC-a dostupna je primarno nezavisnim kulturnim organizacijama i umjetnicima koji djeluju u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji.

“Kultura je svjedok dinamičnosti i snage privlačnosti svakog društva. Švicarska želi da kroz ovaj program podstakne stvaralaštvo i inovacije u cijeloj regiji“, naveo je Ambasador Švicarske u Srbiji, Nj.E. Jean Daniel Ruch.

Ističući činjenicu da Evropska fondacija za kulturu već petnaest godina zajedno sa lokalnim akterima djeluje širom regije Balkana te investira, povezuje i pospješuje kulturne inicijative, direktorica Katherine Watson, navela je da joj je veoma drago što Balkanski fond za umjetnost i kulturu raste velikom brzinom.

“Sretni smo što putem ovog fonda nastavljamo podržavati važno djelovanje kulturnih radnika i radnica širom regije i to zahvaljujući značajnom i neprocjenjivom doprinosu Švicarske Vlade“, naglasila je Watson te dodala da su snažne veze između zajednica ove regije presudne za živo, angažirano i održivo civilno društvo.

Kao glavni razlog podržavanja BAC-a, direktor saradnje Ambasade Švicarske u BiH, Joseph Guntern, naveo je uvjerenje u kreativnost umjetnika/ca i kulturnih radnika/ca u zemljama Zapadnog Balkana.

“Nezavisno umjetničko izražavanje i kulturni rad osnovni su pokretači društava u izgradnji demokratije, sigurnosti i prosperiteta ljudi na način koji je isključivo orijentiran ka budućnosti”, rekao je Guntern.

Balkanski fond za umjetnost i kulturu (BAC) djeluje u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji. Ovaj regionalni fond ima za cilj unaprjeđenje nezavisne kulturne scene na Zapadnom Balkanu, kroz podršku društveno relevantnim projektima u oblasti kulture i umjetnosti, te podsticanje učešća i podizanje kapaciteta kulturnih aktera. Istovremeno, BAC nastoji pospješiti uspostavljanje održivog okvira finansiranja namijenjenog nezavisnoj kulturnoj sceni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Za kojeg člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda ćete glasati u oktobru?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: