{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rekonstruisani fond Sarajevo grad filma u potpunosti operativan

9.2.2015. u 11:54
0
7
Rekonstruisani fond Sarajevo grad filma u potpunosti operativan
0
Rekonstruisani fond Sarajevo grad filma u potpunosti operativan
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Sarajevo Film Festival imenovao je kreativnu direktoricu Festivala Izetu Građević za predsjednicu selekcionog odbora, a rukovodioca Industrijskog odjela Festivala Jovana Marjanovića za izvršnog direktora nedavno restrukturiranog fonda za podršku razvoju filma Sarajevo grad filma.
Sarajevo Film Festival saopćio je da je koprodukcijski program fonda za podršku razvoju filma Sarajevo grad filma od danas u potpunosti operativan.

"Tragamo za uzbudljivim projektima već dokazanih, ali i nepoznatih talentovanih autora iz svih dijelova svijeta. Zahvaljujući bogatom iskustvu u odabiru uspješnih filmskih projekata za naš CineLink koprodukcijski market, kao i u selekciji filmova za program našeg globalno priznatog filmskog festivala uvjereni smo da ćemo podržati istinski kvalitetne filmove,“ izjavila je Izeta Građević.

Pristup filmskom fondu Sarajevo grad filma će imati igrani filmski projekti iz zemalja biše Jugoslavije i šireg regiona koji traže koproducente i u mogućnosti su privući finansijere u zemljama izvan Eurimages/Creative Europe MEDIA teritorija, kao i projekti sa toga teritorija koji traže partnere u jugoistočnoj Evropi. U geografskom smislu, primarni fokus će biti stavljen na zemlje Bliskog istoka, sjeverne Afrike, istočne Azije, američki kontinent i Indiju.

"Zemlje našega regiona trenutno ne igraju značajnu ulogu u međunarodnim koproducijskim šemama. Naš krajnji cilj je da se to promijeni, ali prije nego što se to desi moramo stvoriti potražnju. Sa tim smo se ciljem odlučili na otvoreni, vremenski neograničeni, poziv za prijave tako da vrlo brzo možemo razmotriti aplikacije i donijeti odluku za prijavljene projekte bez obzira u kojem trenutku aplikanti uspostave održivu koprodukcijsku strukturu i prikupe preko šezdeset procenata ukupno potrebnih sredstava", rekao je Jovan Marjanović.

Cilj fonda je da u naredne dvije godine podrži do osam dugometražnih igranih filmova a za ovu je namjenu već osiguran budžet od 400.000 eura. U okviru fonda biti će uspostavljene Koprodukcijska i P&A šema kroz koje će se projektima dodjeljivati povoljni zajmovi u iznosu od do 60.000 eura.

Ključni partneri i finansijeri fonda Sarajevo grad filma su koprodukcijski fondovi u okviru novog programa Creative Europe MEDIA Evropske komisije i hrvatska multinacionalna kompanija za proizvodnju i distribuciju roba široke potrošnje ATLANTIC Grupa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: