{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U utorak u Sarajevu promocija Balkanskog fonda za umjetnost i kulturu

20.2.2015. u 14:51
7
0
U utorak u Sarajevu promocija Balkanskog fonda za umjetnost i kulturu
7
U utorak u Sarajevu promocija Balkanskog fonda za umjetnost i kulturu
Promocija Balkanskog fonda za umjetnost i kulturu (BAC), te zvanično predstavljanje netom odobrenih Regionalnih saradničkih projektata (COLABs), održat će se u utorak, 24. februara 2015. godine u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine sa početkom u 11:59 sati.
Promociju zajednički organizuju Vlada Švicarske (koju predstavlja Ambasada Švicarske u BiH), Evropska fondacija za kulturu i organizacija art∡ngle, koja je i implementator BAC-a.

Naglašavajući kako su tri partnera ujedinila resurse i ekspertizu sa zajedničkim uvjerenjem da kultura i umjetnost utiču na cjelokupni društveni razvoj, programska direktorica organizacije art∡ngle, Bojana Matić-Ostojić, istakla je da je BAC namijenjen jačanju civilnog sektora i njegovog djelovanja u oblasti kulture i umjetnosti na Zapadnom Balkanu.

"Ovom prilikom želimo približiti djelovanje BAC-a i mogućnosti koje on nudi kreativnim pojedincima i organizacijama iz cijelog regiona. Vjerujemo da će BAC dugoročno doprinijeti prepoznavanju i priznavanju značaja kulture i umjetnosti u društvu", navela je Matić-Ostojić, te dodala da će BAC djelovati na više načina.

"Pored podrške organizacijama koje provode regionalne, razvojne projekte, BAC otvara i nove mogućnosti za umjetnike i umjetničke kolektive. Relevantnost, angažovani pristup i težnja ka pozitivnim promjenama zajednički su imenitelj svim projektima. Uz grantove za projekte, BAC-ov tim pruža tehničku podršku i mentorstvo partnerskim organizacijama, pristup relevantnim informacijama, ali i omogućava nova partnerstava, te će ove informacije sigurno biti od koristi radnicima u kulturi i umjetnicima", rekla je Matić-Ostojić.

Balkanski fond za umjetnost i kulturu (BAC) djeluje u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji. Ovaj regionalni fond ima za cilj unapređenje nezavisne kulturne scene na Zapadnom Balkanu, kroz podršku društveno relevantnim projektima u oblasti kulture i umjetnosti, te podsticanje učešća i podizanje kapaciteta kulturnih aktera. Istovremeno, BAC nastoji pospješiti uspostavljanje održivog okvira financiranja namijenjenog nezavisnoj kulturnoj sceni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je Sarajevu potrebna nova koncertna dvorana?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: