Ne odustaje od borbe
280

Bakira Hasečić: Naša istina se priča u svijetu, a bh. političari još nisu prepoznali glas žrtava silovanja

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjednica Udruženja "Žena žrtva rata" Bakira Hasečić kazala je kako je počasni doktorat Univerziteta Glasgow Caledonian, koji joj je uručen prije dva dana, priznanje svim silovanim ženama te da joj daje veću snagu da istraje u svojoj borbi, posebno u proganjanju ratnih zločinaca koji su izvršili zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja tokom rata u BiH.

"Naša istina se priča u cijelom svijetu. Hiljadu i po duša je bilo na ovom fakultetu i izgubila sam se kada sam ušla. Naši političari u BiH do danas nisu prepoznali glas najvećih stradalnika, preživjelih žrtava silovanja i seksualnog zlostavljanja. Usvojen je Zakon o civilnim žrtvama rata, ali taj zakon ima mnoge nedostatke, od neregulisanja zdravstvene zaštite do raznih projekata za krajnje korisnike, nemogućnosti povratka u prijeratna mjesta stanovanja, jer mi stalno susrećemo ratne zločince i veliki broj ih radi na visokim funkcijama, kao policajci i političari. Nismo zadovoljni njihovim procesuiranjem i smatramo da u Tužilaštvu BiH treba biti jedan poseban odjel kako bi se ti postupci ubrzali, jer umiru zločinci, ali i žrtve i svjedoci", kazala je Hasečić za Klix.ba.

Žene su žrtve nasilja širom svijeta

Istakla je kako imaju bazu podataka s imenima ratnih zločinaca te da ih je veliki broj raseljen po cijelom svijetu, a najviše u Srbiji, Rusiji, SAD-u i Australiji. Za pojedine posjeduju sve podatke, poput adrese stanovanja.

"Treba izvršiti dodatni pritisak na naše predstavnike vlasti da sjednu za jedan sto i da se slože s glasom žrtava, jer bez pravde nema suživota, o pomirenju ne govorim jer se mi nismo svađale ni sa kim. Kad se pozivaju predstavnici država na višim nivoima izvan BiH, treba im se otvoreno reći da njihova retorika, negiranje genocida, nepriznavanje presuda, pomaže počiniocima zločina i onima koji ih štite da nastave ponižavati i vrijeđati žrtve. Treba donijeti zakon o negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca, pa kada bi se kaznilo nekoliko osoba mislim da bi se to smanjilo", kazala je.

S prisutnima na fakultetu u Glasgowu razgovarala je o ženama u BiH i svijetu te je istakla kako su Evropska unija i UN dobili veliki minus, jer samo donose rezolucije o silovanim i zlostavljanim ženama, ali one se ne sprovode.

"Nemamo koristi od papira. Nasilje nad ženama se vrši svaki dan širom svijeta. Treba riješiti taj problem. Nadređeni vojske treba sankcionisati istog momenta vojnika koji počini takve zločine. BiH treba biti uzor i primjer, jer je Haški tribunal prvi put javno rekao da je silovanje u BiH bilo zločin protiv čovječnosti i to trebaju prenijeti i na druge države. Treba ohrabriti preživjele žrtve primjerom BiH kako se nositi, boriti i svjedočiti s ciljem da se sankcionišu počinioci ratnih zločina", rekla je Hasečić.

Svaki dan susrećemo svoje silovatelje

Istakla je kako ju je stid što dosta naših ljudi, funkcionera i predstavnika vlasti ne zna ni gdje je kancelarija njihovog udruženja, niti čime se bave, iako okupljaju žene svih nacionalnosti pa i muškarce koji su bili žrtve silovanja tokom rata. Ističe kako vlasti nemaju sluha ni za kakve projekte koji će pomoći žrtvama da se rehabilituju i žive bolje.

"Bila sam postiđena što sam doživjela od jedne države da mi da takvo priznanje jednog univerziteta, u odnosu na bilo koju instituciju u BiH. Sjećam se koliko smo truda dali za zločine na Grbavici, mislila sam da ćemo makar jednu zahvalnicu dobiti od Grada Sarajeva ili da će nam Ministarstvo za ljudska prava i druga resorna ministarstva dati neki projekt za podizanje svijesti protiv osuđivanja preživjelih žrtava, kao i međunarodne organizacije u BiH, ali u tim projektima nema krajnjeg korisnika, tj. žrtve silovanja. Nama je dosta izvještaja, brošura, okruglih stolova i hotelskih smještaja, jer treba da se radi na životu preživjele žrtve u BiH, kako ona danas živi i kako ga poboljšati", kazala je.

Hasečić ističe kako među njihovim članovima ima žrtava koje čekaju 26 godina da im se obnovi kuća, jer se žele vratiti u svoj rodni kraj. Nalaze se na rang-listama, ali bez pomaka.

"Preživjele žrtve teško žive u povratničkim mjestima. Zakon u RS-u o civilnim žrtvama rata, posebno dio koji se tiče naše kategorije, urađen je kao jednonacionalni zakon. Mi smo uputile amandmane, ali do danas nismo dobile odgovor. Sugerisale smo da to bude zakon na nivou države, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost žrtve. Neshvatljivo je da preživjele žrtve druge nacionalnosti u RS-u daju izjave onima koji negiraju genocid i ratne zločine, kao i to kako da se žrtva vrati u mjesto gdje svaki dan susreće svog silovatelja i ubicu najrođenijih", naglasila je.

Poručila je i kako je razočarana radom mnogih ženskih asocijacija, nebitno da li je riječ o političkim ili nevladinim, jer su rijetke one koje su došle da vide i čuju glas preživjelih žrtava silovanja. Također, kazale su kako neće dozvoliti da ih se koristi u predizborne svrhe i manipuliše njima.

Hasečič će se sutra sastati s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom s kojim će razgovarati o svim problemima s kojima se žrtve silovanja suočavaju, a posebno o zakonskim rješenjima koja nisu dovoljno dobro urađena i koja se blokiraju.