Predsjednik CIK-a
65

Bakalar: Datum novih izbora u Srebrenici i Doboju zavisi od više faktora

D. Be.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar za Klix.ba je govorio o predstojećim datumima prijevremenih odnosno ponovljenih lokalnih izbora u Travniku, Ustikolini, Doboju i Srebrenici, ali i o potrebnim procedurama koje je potrebno izvršiti.
"Imamo četiri općine u kojima moramo raspisati izbore. Dvije su Travnik i Ustikolina (Foča FBiH) gdje imamo čistu situaciju. Dakle u Foči FBiH je preminuo načelnik koji je preuzeo mandat i ostalo je upražnjeno mjesto i tu zakonom imamo osnove za raspisivanje prijevremenih izbora.

Za Travnik nismo imali sve određeno do kraja, pa smo išli na odluku o utvrđivanju i potvrđivanju izbora. Bila je upućena žalba HDZ-a, te je sud potvrdio odluku CIK-a. Sada je donesena treća odluka o nemogućnosti preuzimanja mandata kandidata koji je osvojio najveći broj glasova i koji je osvojio mandat, ali je preminuo. I tu je bila žalba HDZ-a, ali je sud i tu potvrdio našu odluku", rekao je prvi čovjek CIK-a.

Bakalar ističe da je danas pripremao sjednicu da se raspišu izbori za 28. mart, međutim ta nedjelja pada na vjerski blagdan jednog od konstitutivnih naroda (blagdan Cvjetnica).

"Pretpostavljamo da će Katolička vjerska zajednica reći da to nije adekvatan datum, a mi smo se obratili i Vrhbosanskoj nadbiskupiji za stav. Sedam dana kasnije je Uskrs, također u nedjelju, a neupitno je da li će biti izbori tada. Zbog svega sada pretpostavljam da će izbori biti raspisani za 11. april, dakle sedmicu dana nakon Uskrsa", kaže Bakalar.

Za Doboj i Srebrenicu su poništeni izbori na velikom broju biračkih mjesta, što je Sud BiH i potvrdio te odbacio sve žalbe.

"Sada će se sastati članovi CIK-a kako bi odredili datum raspisivanja izbora i dan kada ćemo ih raspisati. Te izbore treba finansirati pola država, a pola lokalna zajednica. Morat ćemo se obratiti Vijeću ministara BiH jer nema državnog budžeta već je privremeno finansiranje, da se eventualno iz tekuće rezerve obezbjede sredstva za dio koji se odnosi na štampanje listića, rad glavnog centra za brojanje itd. Iz lokalne zajednice se finasniraju birački odbori, općinska odnosnog gradska komisija", objasnio je.

Ovisno od odgovora, brzine osiguranja sredstava i eventualnih političkih blokada bit će raspisani izbori u Doboju i Srebrenici.

"Tu su i eventualne političke blokade, na koje smo mi već navikli. Od svega toga će zavisi datum izbora i naše odlučivanje. Tu je mnogo parametara koji se trebaju posložiti. Imamo i zakonske rokove, a to je 14 dana od pravosnažnosti odluke. Bilo bi idealno kada bi mogli u tom roku, ali nije prvi put da odgađamo datum izbora zbog neosiguranja sredstava. Vjerujem da ćemo u narednim danima imati više informacija", rekao je Bakalar.