Ljubav i dobročinstvo
143

Bajramska poruka reisa Kavazovića: Radost podijelite i s komšijama nemuslimanima

Klix.ba
Muslimani širom svijeta sutra dočekuju Ramazanski bajram, a tim povodom je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović poslao bajramsku poruku svim muslimanima širom BiH i dijaspore.

"Danas poslije akšam-namaza voljom Milostivog svjedočit ćemo pojavi mlađaka kojim se završava post mjeseca ramazana. I ovaj ramazan proveli smo snažeći svoju vjeru i odlučnost da istrajemo na putu dobra. Mir koji nam je donio ovaj odabrani mjesec osjećamo u svojim dušama, u svojim porodicama i džematima. Želja nam je da se on prenese i u dane koji su pred nama. Posebno smo sretni što smo vidjeli kako su Ferhadija džamija u Banjoj Luci i Aladža u Foči svake noći bile pune vjernika koji su odlučni sačuvati svjetlo vjere u jednog Boga. To nam daje novu nadu i čini nas ponosnim na ovu generaciju muslimana koji nisu klonuli duhom", rekao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Vjernicima je poručio da radost Bajrama podijele s porodicom, komšijama i prijateljima.

"Tuga se smanjuje kad se dijeli, a radost samo povećava. Budite s drugima i uz druge. Posebno se pobrinite da s komšijama nemuslimanima podijelite našu radost, to je nesalomljivi duh Bosne koji prkosi svakom zlu, mržnji i podjelama. Znajte da njega vrijedi čuvati i za njega se boriti", poručio je.

Podsjetio je da je drugog dana Bajrama Dan šehida i poručio da na taj dan ne zaboravimo one koji više nisu s nama, a koji su živote dali za ove vrijednosti. "Obiđimo mezarja i osnažimo se sjećanjem na njihovu žrtvu i doprinos očuvanju domovine", rekao je.

Na kraju je čestitao Bajram muslimanima u Sandžaku i Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama na svijetu.

"Daj da u našim srcima nema mjesta za mržnju prema drugima. Udalji od nas zavisti, pohlepu i oholost i kabul učini naš post i naša dobra djela. Bajram šerif mubarek olsun!", rekao je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.