Apel pravosuđu i Vladi
35

Bago: Zdravstveni sistem HNK je iznjedrio desetine milionera na mukama bolesnika

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Predstavnik Udruženja za zaštitu potrošača "Futura" Marin Bago je poručio predstavnicima nove vlasti u HNK i pravosudnim institucijama da zdravstveni sistem u tom kantonu godinama djeluje van zakonskih okvira te ih pozvao da brzo djeluju.

Tvrdi da zdravstveni sistem u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ima teške probleme i da je najgori u Bosni i Hercegovini.

"Ne po kvaliteti ljekara, ni nedostatku novca, nego po poštivaju zakona, što dovodi do kompletnog urušavanja zdravstvenog sistema", upozorio je Bago.

Van zakonskih okvira

Nakon dugogodišnjeg istraživanja je utvrđeno, kako tvrdi, da su narušena sva tri stuba koja se temelje na poštivanju zakona - pravima pacijenata i finansijskim temeljima, a zabrinjava kako ističe da i poslije niza godina pored donošenja dobrih zakona u HNK "nadležni spavaju".

Upozorio je da su prava pacijenata srodna pravima u među kategorijama za putu pristupanje EU.

"Zabrinjava da Vlada HNK nikad nije donijela zakonitu odluku o kriterijima i mjerama ugovaranja zdravstvenih usluga, što narušava čitavu priču vezanu za prava pacijenata i ljekara"ističe Bago.

Ističe da Zavod javnog zdravstva svake godine mora donijeti plan mjera i uraditi kompletnu analizu,detektirati problem i liste čekanja, a da to u HNK nije rađeno 20 godina, ako ne više.

Smatra kako je to temeljni dokument za funkcioniranje, a kako u HNK nikad nije donesen odnda je jasno kako djeluje van zakonskih okvira sve to vrijeme.

"Ovo nije samo rezultat našeg istraživanja, to svake godine govore i revizije, ali pravosudni sistem miruje i po tom pitanju ne rade ništa", podvukao je borac za zaštitu potrošača iz Mostara.

Podsjeća da je petu godinu na sudu sa Zavoda zdravstvenog osiguranja jer ne daju u javnost ugovore sa zdravstvenim institucijama na uvid, iako se tokovima novca ne može stati u kraj, jer se plaća sve paušalno i ne po zakonu, čime pacijenti i ljekari gube svoja prava.

Podsjeća da su velike liste čekanja u HNK iako novaca ima i da zbog toga trpe svi.

"Iako nigdje u Federaciji nije savršeno, možemo gledati zakonite odluke o ugovaranju zdravstvenih usluga koje su primijenjene u Sarajevu, Tuzli, Travniku,gdje se na njihovim internetskim stranicama može vidjeti program, mjere, ugovori i ko je sve dobio posao, a kod nas se ne može doći ni do osnovnih dokumenata iako smo podnijeli krivine tužbe, to nije može, jer nam je zdravstvo još uvijek oteto i pojedinci njime upravljaju na štetu pacijenata i zdravstvenog osoblja“, tvrdi Bago.

Naglašava kako su sve to davno detektovali i pokrenuli peticiju koju je potpisalo preko dvije hiljade građana, te da su svi upoznati sa time, ali da još ništa nije poduzeto.

Podsjeća da građani nisu samo pacijenti nego i financijeri i poziva pravosudne institucije HNK da se pokrenu i riješe slučaj koji godinu dana stoji u ladicama Kantonalnog tužilaštva iako je u financijskom smislu iznos d 500 miliona KM.

Godišnje preko 100 miliona KM

"Svake godine se preko 100 miliona KM plati za zdravstvene usluge iako ne postoje temeljni dokumenti ni analize. Dakle možemo konstatovati da je zdravstveni sistem apsolutno srozan. Prava pacijenta također nisu ispoštovana", kazao je Bago. Zbog toga je uputio apel novoj vlasti u HNK da pogledaju dokumente, prouče zakone i osiguraju građanima kvalitetnu zdravstvenu uslugu.

"Novac za usluge postoji, ali je ključna poenta u tome da niko nije do sada zadnjih 20 godina analizirao zdravstvene potrebe i stanje stanovništva. Niko nije radio financijski operativni plan kako zakon nalaže i niko nije kontrolisao silni novac dugi niz godina, iako naši zakoni kažu da je pacijent u fokusu zdravstvenog sistema, to u HNK nije ni blizu. Naš zdravstveni sustav je iznjedrio desetine milionaša koji su su se bogatili na našoj muci i na našim bolesnicima i to zaista mora prestati", zaključio je Bago.