Sporni snimak
66

Backović: Razgovor koji je prisluškivan odnosi se na nezakonitosti u radu ministra Faida Heće

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Zaim Backović, zastupnik BPS-a u Parlamentu BiH, reagovao je povodom snimka koji su čitatelji dostavili portalu Klix.ba i koji je objavljen, kazavši da je privatni razgovor očito prisluškivan, neovlašteno, napominjući da je razgovor vođen krajem 2014. godine.

"Razgovor je vođen krajem 2014. godine i isključivo je privatne prirode. Neko je prisluškivao, a ko - to će utvrditi nadležni organi. U razgovoru se govori o kupnji stanova od Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva za boračka pitanja KS u periodu kada je ministar bio gospodin Faid Hećo. Ja sam jedan period bio predsjednik komisije za dodjelu stanova i u tom periodu nije dodijeljen niti jedan stan, kao što nije kupljen niti jedan stan", navodi Backović.

Prema njegovim tvrdnjama, o potencijalnoj kupnji saznao je bukvalno na hodniku kada mu je prišla jedna osoba i pitala ga da li će po spisku za dodjelu ona dobiti stan od nekih koji se kupuju.

"Na moj upit gospodinu Faidu Heći o čemu je riječ on naprosto nije želio da odgovori i ja sam istog trenutka podnio ostavku na rad u toj komisiji. Od sekretara Ministarstva sam saznao da je ministar mimo znanja komisije formirao drugu koja će da kupuje stanove", ističe Backović.

Navodi da je kasnije saznao da su stanovi u Vogošći i da ima spor s nekoliko ponuđača.

"O tome sam govorio i za skupštinskog govornicom. Naime, odnosi s gospodinom Faidom Hećom su od tada bili poremećeni i on je odbijao svaku komunikaciju. Ja od tada, iako sam bio poslanik u Skupstini KS, više nikada nisam ušao u prostorije Miniatarstva za boračka pitanja. Krajem ljeta 2014. godine mene je nazvala jedna gospođa i molila da je primim, što sam i učinio. Tema je bila liječenje njene kćerke koja je imala neku bolest od koje dolazi do atrofije mišića nogu. Zamolila me da joj se pomogne što sam u granicama svojih mogućnosti i uradio", navodi Backović.

Ističe da mu je tada ispričala o tome kako je dobila stan od Ministarstva za boračka pitanja.

"Pričala mi je o sobi koja nema osvijetljene prostorije, to jeste o sobi koja nema prozora. Također mi je pričala o naknadnim radovima, na podovima, zidovima, instalacijama i drugo... Istakla mi je da nemaju regularan priključak vode, već da vodu plaćaju osobi od koje su kupljeni stanovi, da su na industrijskoj struji i štošta još", ističe Backović, dodavši da je to ponovo problematizovao u Skupštini KS.

Nadalje navodi da su u oktobru bili izbori i da više nije bio poslanik Skupštine KS.

"Novi ministar je postao gospodin Muharem Fišo, jako razumna osoba, i osoba koja niti u jednom segmentu svoga rada nije sklon improvizacijama, a po najmanje mutnim radnjama. Poslanik BPS-a postao je Semir Halilovic. Prisluškivani razgovor je vrlo tendeciozno postavljen i jako precizno isjećen kako bi se stekao drugi dojam. Naime, nakon mojih riječi spominjemo Semira Halilovića, ali fali čitav dio ispred, što daje potpuno drugu sliku. Taj dio razgovora odnosi se na rad prethodnog ministra i njegove nerealne poteze koje je pravio", saopćio je Backović.

Prema njegovim riječima, bit će jako zanimljivo saznanje o tome ko je postavio i ko je prisluškivao razgovor, i zbog čega je to radio.

"Nadam se da će nadležni organi i institucije ustanoviti ko i za čiji račun radi ovakve bedastoće", zaključio je Zaim Backović.