"S Fišom ćemo lako"
768

Poslušajte telefonski razgovor Zaima Backovića i Muhameda Švrakića o kupovini boračkih stanova

Klix.ba
Visoki funkcioner BPS-a Zaim Backović u telefonskom razgovoru s predsjednikom Udruženja Zelene beretke Muhamedom Švrakićem otvoreno je razgovarao o nezakonitim aktivnostima BPS-ovog bivšeg ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Faida Heće.

Portal Klix.ba došao je u posjed audiosnimka razgovora zastupnika BPS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zaima Backovića i predsjednika Udruženja Zelene beretke Muhameda Švrakića o aktivnostima kupovine boračkih stanova za vrijeme mandata BPS-ovog ministra za boračka pitanja KS Faida Heće.

Ovaj razgovor, osim nezakonitih aktivnosti Heće, na koje ukazuju Backović i Švrakić, otkriva i njihove očite interese u poslovima vezanih za boračke stanove.

Na samom početku razgovora Švrakić informiše Backovića da je bio kod BPS-ovog ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharema Fiše i da mu se učinilo kako je riječ o finom čovjeku.

Na to Backović konstatuje kako će se "s njim moći uraditi", ali da je pitanje koliko se može uraditi "s malim Seferovim", odnosno zastupnikom u Skupštini Kantona Sarajevo Semirom Halilovićem.

"Ja sam zbog toga s njima malo i distanciran. Jer ipak postoje neke stvari, odnosno megalomanije, ali o tom po tom. Pričat ćemo. S Fišom se može i na nekim drugim projektima. On je dosta razuman čovjek, vjeruj mi", rekao je Backović.

On je ispričao kako je bila bitka kada ga je predložio za ministra, jer su se "oni" (vjerovatno misleći na Semira Halilovića) bunili.

"Ja ti kažem da će se s njim moći normalno raditi, a ne ko s Faidom. Vi to ne znate, ali ja sam sada Fišu nagovorio, a vezano je za spor koji imaš s Faidom", kazao je Backović misleći na bivšeg ministra za boračka pitanja KS Faida Heću.

Švrakiću je rekao da je kod Fiše intervenisao da se oformi komisija i da se "obilazi stan po stan", odnosno da je komisija već vidjela šta je to on kupio. Riječ je o komisiji koja provjerava dodjelu stanova boračkoj populaciji u sarajevskom naselju Vogošća.

"Zamisli, imaju stanovi bez prozora i sobe bez prozora. Pregrađen poslovni prostor i soba bez prozora. To je kupovao. Ja sam to slučajno saznao i nagovorio Fišu da napravi komisiju koja ide stan po stan. Ljudi morali mijenjati podove, vlaga, još i danas nemaju priključenje na vlastitu struju ni vodu, već plaćaju vlasniku objekta", rekao je Backović.

Švrakića je informisao i da će, čim komisija završi svoj posao, imati papir u rukama. U razgovoru je ispričao i kako mu je došla jedna žena iz Srebrenice i ispričala mu za stan bez prozora, nakon čega mu se "film dalje otpetljao".

"Je*em li mu majku koliko je zla nanio", rekao je Backović, nakon čega je Švrakić kazao kako je "zvao da povuku tužbu", ali da on neće ništa da povuče.

Švrakić navodi da ima informaciju kako su kupljeni stanovi polovni i da takvi stanovi po zakonu spadaju u kategoriju druge nekretnine te da podliježu obračunu od pet posto prema državi.

"Oni za te stanove niti su obračunali niti su platili pet posto. Znači, pored svega još je i utajio porez. Da je na tu cijenu, a on je pola marke bio jeftiniji od mene, dodao još tih pet posto, on bi bio najskuplji", rekao je Švrakić.

Zaim Backović zaključuje riječima kako je "on zlo od čovjeka" i da će Švrakiću uručiti sve što dobije.

"Jesam li ti ja to rekao? Ako jesam, završena priča", zaključio je Backović.

Ovim povodom kontaktirali smo Backovića koji je kazao kako je razgovor medijima vjerovatno dostavio Muhamed Švrakić. Kako kaže, razgovor sa Švrakićem je vodio kada je promijenjen sastav Skupštine KS, odnosno kada je u Skupštinu KS kao zastupnik BPS-a ušao Semir Halilović.

"Dok je Faid bio ministar, ja sam bio predsjednik komisije za dodjelu stanova borcima. Van mog znanja formirana je neka komisija za koju sam ja saznao u prolazu. Tražio sam od Faida objašnjenje, a on se pravio lud. Nakon toga sam podnio ostavku", rekao je Backović.

Istakao je da se na kraju ispostavilo kako je jedan od kandidata za te stanove bio i Švrakić. Novac koji je tražio da mu Švrakić posudi namjeravao je dati svom sinu Fuadu Backoviću Deenu kako bi zajedno s Dalal Midhat mogao otići na Eurosong.

"Htio sam da posudim, jer je trebalo hitno da se uplati kotizacija za učešće. Onda mi je pomogao drugi čovjek", kazao je Backović.

U nekoliko navrata ponovio je kako dodjela stanova nema nikakve veze sa Semirom Halilovićem.

"Fiši sam rekao da oformi komisiju jer se stan dodjeljivao ljudima koji, recimo, imaju kuću u Rogatici. Onda on proda i kuću i stan. Strašno je šta su radili", rekao je Backović.