Pristaju i na ustupke
0

B. Luka: Radnici Bel kanala štrajkuju pred zaključanim vratima

Piše: D. T.
(Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Radnici banjalučke televizije Bel kanal, koji su od 2. decembra u generalnom štrajku, jutros su zatekli zaključana vrata na ulazu u preduzeće.

Oni su se nakon toga okupili ispred zgrade televizije tražeći isplatu minimalno dvije od pet plata i zaostalih doprinosa koje im duguje poslodavac.

Predstavnik radnika Nenad Marković rekao je danas da su oni spremni prihvatiti novu sistematizaciju radnih mjesta, koja predviđa otpuštanje velikog broja radnika, ali tek nakon što se isplate zaostale plate i doprinosi koji u toku ove godine nisu plaćani, inače će pokrenuti upravni spor.

Marković je dodao da su se radnici jučer obratili Inspekciji rada, koja bi danas trebala izaći na teren.

''Ne možemo primiti rješenja o otkazima dok smo u štrajku, a duguju nam pet plata i sad smo ušli u šestu. Doprinosi nisu plaćani cijele godine, radnici praktično ne smiju biti ni bolesni”, rekao je Marković.

Podsjetio je da su radnici 25. novembra stupili u štrajk upozorenja i da su, nakon što njihovi zahtjevi nisu ispunjeni, 2. decembra stupili u generalni štrajk.

Uprava banjalučke televizije Bel kanal saopštila je da će prema radnicima ovog preduzeća koji su u štrajku zbog neisplaćenih ličnih dohodaka ispoštovati sve zakonske obaveze, dok će zaposleni sa kojima zbog nove sistematizacije nije produžena saradnja, ostvariti pravo na sve beneficije koje im pripadaju.

Uprava ovog preduzeća tvrdi da je zbog teške ekonomske situacije naložila da se pokrene postupak reorganizacije društva, koji podrazumijeva ukidanje nekih radnih mjesta i uvođenje novih koje zahtijevaju drugačije uslove rada i kvalifikacije.

"Zbog nove sistematizacije sa određenim brojem radnika nije produžena saradnja, ali je sve urađeno u skladu sa Zakonom o radu", navodi se u saopštenju.

Televizija Bel kanal prolazi kroz fazu reorganizacije i uskoro će predstaviti novi vizuelni identitet i programsku šemu.

Radnici banjalučke televizije Bel kanal koji su od 2. decembra u generalnom štrajku, okupili su se danas ispred zgrade ovog preduzeća, tražeći isplatu minimalno dvije od pet plata koje im duguju i uplatu zaostalih doprinosa.