BiH
299

Autori stripa o genocidu u Srebrenici: Dok budemo mogli crtati borit ćemo se protiv zaborava

Piše: D. Brkić
Novinari Samir Karić i Admir Delić su u julu 2014. godine u Novoj Kasabi promovisali strip "Prešli su“, koji govori o genocidu u zaštićenoj zoni UN-a, koji su u julu 1995. godine počinili tadašnji pripadnici vojske i policije RS.

Nekoliko mjeseci kasnije prvi strip o genocidu u Srebrenici je doživio svoje prvo izdanje i zainteresovanim čitaocima je dostupan u knjižarama Buybook u Sarajevu i Tuzli.

Samir Karić, novinar koji godinama piše o tragediji bošnjačkih civila u podrinjskim krajevima, ističe kako je strip nastao kao rezultat potrebe da zajedno sa Admirom Delićem, također novinarom i strip crtačem, na jedan potpuno drugačiji način ispriča priču o najvećoj bosanskoj rani.

"Prošle godine je 'pao' dogovor da ćemo raditi strip. Početkom 2014. godine počeli smo realizaciju ideje, a u julu smo odštampali prve primjerke. Radnja stripa prati sudbinu 15-godišnjeg dječaka Ahmeda, koji zajedno sa ocem i hiljadama podrinjskih Bošnjaka iz Potočara kreće ka slobodnoj teritoriji. Njegov otac je poginuo na tom putu, a kasnije je u Kravici strijeljan i njegov školski drug. Ahmed je preživio strijeljanje i zajedno sa profesorom Mustafom dolazi do slobode“, kaže Samir Karić.

Zbog čega strip nosi naziv "Prešli su“? Kod podrinjskih Bošnjaka, kako kaže Karić, ta riječ ima potpuno drugačije značenje.

"Riječ 'prešao' ili 'prešli' označava nekog ko je preživio ili nije preživio genocid u Srebrenici, odnosno nekoga ko je preko šuma stigao do slobodne teritorije. Upravo preživjeli Podrinjci često koriste ovu riječ. Zato su i naši strip junaci – prešli“, kaže Karić.

Samir Karić je napisao scenarij za strip, dok je Delić napisane riječi dočaravao popratnim crtežima.

"Kada sam dobio scenarij imao sam mogućnost završiti strip ili odustati. Naravno da na ovo drugo nisam pomislio. Samirov scenarij je jednostavan, što je meni ostavljalo prostor za širenje priče kroz crteže. Svaka stranica je sadržavala po šest sličica, ali pošto je priča trajala više dana morao sam je obogatiti dodatnim kadrovima. Otuda, valjda, i pomalo čudan format za strip od devet panela na jednoj stranici“, kaže Admir Delić.

Delić kaže kako je lik glavnog junaka, dječaka Ahmeda, nekoliko puta mijenjao, dok je Mustafa, profesor geografije, ostao baš onakav kakvim ga je prvi put opisao Samir.

"Ahmed je plavokosi dječak sa nešto tamnijom kosom na sljepoočnicama. Njegov lik sam izveo prema jednom dječaku koji je nakon pada Srebrenice određeni vremenski period živio u mojoj kući. Profesora Mustafu sam predstavio poput nekog zakasnjelog hippie lika, sa naočalama, dugom kosom i gustim brkovima“, kaže Admir Delić.

Naslovna strana stripa je ideja Samira Karića. Vjerovatno će neko u budućnosti, govori Admir Delić, napisati i nacrtati bolji strip od ovoga.

"Nadam se da ćemo ovim potezom natjerati nekoga da to i učini. Ako se to ne dogodi, vjerujem da će Samir smisliti još neku priču, a da ću ja naoštriti olovku. Na taj način ćemo sjećanje na genocid u Srebrenici i na ovakav način održavati dok budemo mogli pisati i crtati“, kaže Delić.

Strip je po želji autora promovisan na Maršu mira 2014, i to u blizini Nove Kasabe, mjesta masovnih stratišta podrinjskih Bošnjaka.

"Priču o Srebrenici smo stripom 'Prešli su' pokrenuli i mimo jula. Trebamo, i to nam je obaveza, da se stalno sjećamo srebreničkih žrtava. U julu trebamo svi šutjeti, jer su tada samo žrtve važne. Ali, svih preostalih 11 mjeseci trebamo se boriti protiv zaborava. Evo, i ovaj tekst je jedan od načina borbe, i vaše, i naše“, zaključio je razgovor za Klix.ba Samir Karić, autor stripa "Prešli su", koji govori o genocidu u Srebrenici.