Preci došli 1924. godine
0

Autentično bosansko selo usred Anadolije

FENA
Foto: Agencija Anadolija
(Foto: Agencija Anadolija)
U Selu Kaydabi kod Sivasa, 1.000 kilometara od Istanbula žive Bosanci čiji su preci 1924. godine došli u Tursku. Iako se nalazi usred Anadolije u selu se praktikuju bosanski običaji i kultura, piše danas novinska agencija Anadolija.

U selu koje ima oko 28 domaćinstava, djeca, žene i muškarci svi govore bosanski jezik a neizostavno je i pripremanje bosanskih jela kao što su raznovrsne dolme, pite i hljeb.

Nastavivši godinama praktikovanje bosanske kulture u selu se tokom različitih proslava oblače i tradicionalne bosanske nošnje.

"Otkako su naši preci iz Jugoslavije došli na ove prostore praktikuju se bosanski običaji. Sačuvali smo običaje i kulturne vrijednosti te ih svakodnevno primjenjujemo u pripremanju hrane i oblačenju", izjavio je Vedat Ćelebi u razgovoru s novinarom Anadolije.

"Šaljemo puno pozdrava našim zemljacima u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da ćemo jednog dana doći u Bosnu i posjetiti agenciju Anadolija", istakao je Ćelebi.

Stanovnik sela Hasan Dursun naglasio je da u selu svi nastoje da praktikuju bosansku kulturu koliko god mogu da ne bi bila zaboravljena.

"Nadam se da će uvijek ovako biti. Nastavit ćemo praktikovati bosanske običaje i kulturu onako kako su ih praktikovali i kako je praktikuju naši stariji", rekao je 24-godišnji Fatih Demir, stanovnik sela.

"Ne izdvajajući nikoga sve volimo. Veoma smo ponosni što smo Bosanci", rekao je 60-godišnji Hilmi Ćelebi, ističući kako Bosanci vole svakoga.