{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosanci u Turskoj čuvaju uspomenu na svoje pretke

A
9.6.2012. u 10:05
1
74
Bosanci u Turskoj čuvaju uspomenu na svoje pretke
1
U selu Halilbeyli, nadomak turskog grada Izmira živi oko 2300 stanovnika porijeklom iz BiH koji gradnjom spomen obilježja žele sačuvati uspomenu na svoje pretke.
Radovi na spomen obilježju u selu Halilbeyli, nadomak turskog grada Izmira privlače pažnju stanovnika okolnih mjesta, ali i brojnih novinarskih ekipa. 98 posto od ukupnih 2300 stanovnika ovog sela porijeklom su iz Bosne i Hercegovine i drugih dijelova bivše Jugoslavije.

Stanovnici sela Halilbeyli, čiji su preci u prošlom stoljeću doselili iz Bosne i Hercegovine, odlučili su da izgrade spomen obilježje na kojem će se nalaziti svi važniji podaci o dosadašnjem doseljavanju njihovih predaka u Tursku.

Mustafa Celep, u razgovoru sa dopisnikom agencije Anadolija, kaže da su odlučili da izgrade spomen obilježje nakon što su shvatili da je veliki broj mezarja koja su stara i do 300 godina uništen.

Celep napominje da izgradnja ovakvih spomen obilježja može pomooći mlađim generacijama da ne zaborave prošlost i porijeklo svojih predaka.

"Želimo da se prisječamo naših predaka, i da svakome pričamo o njima. Neka mezarja naših predaka su stara i do 300 godina. Shvatili smo da vrijedno kamenje sa mezarja nestaje pa smo odlučili da zaštitimo mezarje kako ne bi bilo uništeno. Prvo smo očistili staro kamenje na mezarju, a zatim pozvali historičare koji poznaju osmanski jezik da detaljno istraže natpise na nadgrobnim spomenicima. Na ovim kamenim pločama je naša historija, ovdje su podaci o seobama naših predaka", pojasnio je on.

Celep je dodao da se na mermernim pločama nalaze podaci o porijeklu preminulih, tako da ove ploče imaju historijski značaj i civilizacijsku vrijednost.

"Nećemo dozvoliti da se zaboravi naša prošlost jer na ovim mezarjima piše odakle su došli naši djedovi. Piše da su došli iz Bosne i Hercegovine. Na ovaj način i naši unuci moći će učiti o našim precima posjećujući ovakva spomen obilježja", rekao je Celep.
Prema nezvaničnim podacima u Turskoj živi blizu 3 miliona građana porijeklom Bošnjaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: