Posjeta Sarajevu
247

Austrijska ministrica bh. korijena: Evropsko vijeće je spremno da BiH dodijeli kandidatski status

S. Š.
Ministrica pravde Austrije Alma Zadić (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: D. S./Klix.ba)
Delegacija ministarstva pravde u austrijskoj vladi, na čelu sa ministricom Almom Zadić, boravila je u zvaničnoj posjeti BiH, a danas se sastala sa ministrom pravde BiH Josipom Grubešom.

Ministrica Zadić je naglasila da su Zapadni Balkan, na čelu sa BiH, bili i ostali prioriteti Vladi Austrije. Pojašnjava da je Zapadni Balkan veoma bitan u procesu proširenja EU, te da je zato važno da BiH ima "istinitu i fer perspektivu".

"Upravo za to se zalaže Vlada Austrije. Želim naglasiti da, po prvi put, u Evropskom vijeću je postignuta, a postignuta je između ostalog zbog zalaganja Austrije, spremnost Evropskog vijeća da BiH dodijeli kandidatski status", rekla je ministrica Zadić.

Ministrica Zadić kaže da je Vladi Austrije uspio cilj da se u Evropskom vijeću fokus stavi na region Zapadnog Balkana i na BiH, a sve zahvaljujući naporima austrijske savezne vlade.

"BiH će postić kandidaturu za članstvo u EU s tim da je potrebno da se sa bh. strane učine koraci da bi se to ostvarilo - a oni se tiču reforme ustave, tiču se vladavine prava, poboljšanja u toj oblasti, borbe protiv korupcije. Sada imamo jedinstvenu šansu i želim da apelujem da se iskoristi, da se provedu reforme i da se provedu značajni koraci u smisli dobijanja kandidatskog statusa", poručila je danas Zadić nakon sastanka u zgradi Ministarstva pravde BiH.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Smatra da reforme koje se trebaju provesti prvenstveno trebaju olakšati život u BiH i na jedan "održiv način". Naglašava da Austrija na tom putu reformi neće ostaviti BiH, te da će nastaviti da pruža podršku u svakom smilu.

"Ono što također želim reći jeste da smo potpisali jednu zajedičku izjavu. Ona je zalog onoga čemu smo posvećeni, a to je produbljivaje i jačanje saradnje i ublasti pravosuđa", kaže ministrica Zadić.

Ona je još jednom podcrtala činjenicu da su Zapadni Balkan i EU prioriteti, te da su Austrija i BiH uvijek bile međusobno, usko povezane.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar pravde BiH Josip Grubeša (Foto: D. S./Klix.ba)

Ministar pravde BiH Josip Grubeša zahvalio se prvenstveno dolasku delegacije austrijskog ministarstva pravde. Naglasio je da je bila čast ugostiti ugostiti ih.

"Posebno zadovoljstvo sam doživio da se ministrica obratila na našem jeziku, a pokazala je i prijateljsku namjeru da jednog dana BiH bude dio obitelji EU. Postoji 14 prioriteta prilikom dobijanja kandidatskog statusa", rekao je Grubeša.

Ministar Grubeša još jednom je iskazao čast što BiH ima prijatelja kao što je Austrija, a čije prijateljstvo datira iz davnih dana.