Atif Dudaković: Gotovina je spasio Bihać od Mladićevih granata

Klix.ba
22.11.2012. u 12:20
1
0
Atif Dudaković: Gotovina je spasio Bihać od Mladićevih granata
1
Atif Dudaković: Gotovina je spasio Bihać od Mladićevih granata Atif Dudaković
Komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković rekao je za Slobodnu Dalmaciju da je zadovoljan što su hrvatski generalni oslobođeni teških optužbi i što je operacija Oluja okarakterisana legitimnom.
"Šta reći poslije svega što su prošli generali Gotovina i Markač? To je sada iza njih, izgubili su godine života, a preživljena osjećanja ostaju. Mislim da do slučaja Gotovina-Markač nije ni trebalo doći, ali kada je već došlo, na kraju se ipak dogodio pozitivan ishod. Lično mi je jako drago što su oslobođeni i naši osloboditelji.

Naime, bez operacije Oluja Bihać se ne bi mogao osloboditi iznutra. Osim toga, podsjetio bih na činjenicu da je dvadeset dana prije Oluje na Bihać krenula gotovo sva armada srpske vojske u operaciji Mač s ciljem zauzimanja Bihaća. Zato bih želio zahvaliti ne samo oslobođenim generalima, nego i svim braniteljima koji su omogućili da mi ostanemo na svojim ognjištima", rekao je general Dudaković.

Penzionisani general ističe da su tokom višegodišnje opsade Bihaća imali stalnu pomoć hrvatskih generala.

"General Imra Agotić imao je mnogo sluha za problem Bihaća. Preminuo je a da mu nismo mogli javno zahvaliti. Pomagali su nam i generali Martin Špegelj i Petar Stipetić " kazao je Dudaković, dodajući da će sa svojim prijateljima suborcima uskoro u Zagreb kako bi se sreli s generalom Gotovinom i proslavili pravomoćnu hašku presudu.
General Armije BiH osvrnuo se i na nezadovoljstvo haaškom presudom demonstrirano u Srbiji:

"Gledam izjave u kojima se govori da nema pomirenja dok se ne imenuje krivac za stradanje naroda. A to sam čuo iz usta ljudi koji su bili na ratištima i u Hrvatskoj i u BiH, ali ne u paradi, nego su podržavali i činili zla. Potpuno je jasno da je namjera relativizacija krivice za protekli rat."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: