|

Gotovina: Suđenje je bilo maraton s mnogim preprekama

Gotovina: Suđenje je bilo maraton s mnogim preprekama
2
F
FENA
17.11.2012. u 08:08
38
komentara
2

dijeljenja
Gotovina: Suđenje je bilo maraton s mnogim preprekama Ante Gotovina (Foto: AFP)
"Presuda je potvrdila da hrvatska obrana, oslobađanje naših teritorija nije bio zločinački pothvat. Dobili smo i sudsku presudu da je pravo pobijedilo, da je pravda pobijedila i da naši generali nisu krivi za zločine koji su im se stavljali na teret, rekao je hrvatski predsjednik Josipović primajući u petak navečer oslobođene hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača koji su u predsjednikovom uredu dočekani gromoglasnim aplauzom.
"Domovinski rat završio je s Olujom, ali danas je ovo pravna Oluja. Naš Domovinski rat je čist, on je temelj na kojem gradimo budućnost, ona pripada nama", rekao je Ante Gotovina i dodao koliko je sretan što vidi saborce od kojih su neki danas i sijedi.

Gotovina je svoje suđenje opisao kao "neizvjestan maraton s mnogim preprekama koje često nisam ni razumio, nisam pravnik. Na kraju je došlo ono što smo očekivali i u što smo vjerovali".

"Rat sam počeo kao običan policajac" rekao je Mladen Markač i dodao da je bio "ponosan na sve koji su samnom od nule" gradili vojsku.

"Ali moj ponos je bio srušen optužnicom da sam član zločinačkog pothvata. Jako me pogodila optužnica, mislio sam da ću umrijeti ako se takva presuda donese", kazao je. Usto je rekao kako je sretan što će generacije u Hrvatskoj moći govoriti kako Hrvatska "nema nikakvu mrlju..

U uredu predsjednika generale koji su u petak pravomoćno oslobođeni optužbe za ratni zločin na Haškome sudu dočekalo je pedesetak sadašnjih i penzionisanih generala Hrvatske vojske, među ostalim i Martin Špegelj, Krešimir Ćosić, Davorin Domazet Lošo i Ljubo Ćesić Rojs.

Predsjednk Josipović je ponovio poziv da se gleda naprijed u budućnost i generalima poručio: "Zadužili ste Hrvatsku i ova su vam vrata s pravom širom otvorena".

Žalbeno vijeće Haaškog suda u petak je oslobodilo generale Antu Gotovinu i Mladena Markača svake odgovornosti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i zločine počinjene tokom i nakon operacije Oluje, tako što je prvo srušilo prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora, a potom proučilo ponovno dokaze i zaključilo da dvojica generala ne mogu biti ni alternativno odgovorni kao pomagači u udruženom zločinačkom pothvatu a ni zbog propusta kao zapovjednici.

Josipović je rekao generalima: "Nosili ste teret nečijeg tuđeg zločina i tuđe greške".

Pravomoćnom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) utvrđeno je da dvojica generala nisu bili članovi udruženog zločinačkog pothvata i da nisu odgovorni za nezakonite topničke napade na civilne ciljeve tokom Oluje što je bio temelj njihove osuđujuće presude.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...