|

Josipović: Presuda znači nevinost generala, ali i odgovornost države

Josipović: Presuda znači nevinost generala, ali i odgovornost države
0
F
FENA
16.11.2012. u 13:14
5
komentara
0

dijeljenja
Josipović: Presuda znači nevinost generala, ali i odgovornost države Ivo Josipović
"Vrlo sam zadovoljan presudom Haškog suda koja znači nevinost naših generala, ali i daljnju odgovornost države da istraži što se dogodilo i tamo gdje je bilo zločina da ih kazni", izjavio je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović.
"Generali Gotovina i Markač su proveli nevini osam godina u zatvoru, ta spoznaja nije lagana za njih i njihove porodice, ali to su napravili za Hrvatsku i ja im se kao vrhovni zapovjednik želim zahvaliti na žrtvi koju su podnijeli za domovinu", istaknuo je Josipović u izjavi koju je u svom Uredu dao u povodu oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Žalbeno vijeće Haškog suda donijelo je oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču nakon što je odbacilo zaključke raspravnog vijeća prema kojima su generali sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti.

Josipović je rekao da je "zakonita i pravedna presuda Žalbenog vijeća potvrdila ono u što smo u Hrvatskoj vjerovali - da su generali Gotovina i Markač nevini, da hrvatsko vodstvo i oružane snage nisu djelovale kao organizirani zločinački poduhvat koji je imao za cilj progon civila, naših sugrađana srpske nacionalnosti, da Hrvatska nije počinila etničko čišćenje i da je borba branitelja za slobodu bila pravedna i časna".

"Nama ostaje odgovornost da se brinemo za sve žrtve rata i da kaznimo sve individualne zločine koji su u ratu počinjeni, a takvih je zločina nažalost bilo i na strani odbrane. Hrvatska država nije odgovorna za zločine pojedinaca, ali jest odgovorna da se svaki počinitelj zločina kazni, bez obzira o kome se radi", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Ocjenjujući da je oslobađajuća presuda i simbolična satisfakcija za sve žrtve Vukovara, Josipović je pozvao da se "pobjeda prava i pravde" proslavi dostojanstveno, imajući na umu da pravednost Domovinskog rata znači i izgradnju Hrvatske kao demokratskog, multietničkog društva koje prihvaća svoje građane i jamči im jednakost i pravdu.

Josipović je podsjetio kako je bio šokiran prvostepenom presudom kojom su Gotovina i Markač u aprilu bili osuđeni na 24 i 18 godina zatvora i da je tada kao pravnik kritizirao koncept zločinačnog udruženog poduhvata.

"Upravo zato mi je drago što su se potvrdile teze da taj oblik odgovornosti nije primjenjiv", rekao je Josipović ističući da je i kao pravnik i kao čovjek vrlo zadovoljan oslobađajućom presudom.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...